Perila křovitá – listová zelenina s léčivými účinky

24. březen 2020

Rostlina je doma v Číně a Indii. Podle pěstitelky bylin a drobného ovoce Štěpánky Janoutové ze Sedlecka ji ale můžeme pěstovat také u nás.

Slunné umístění, výživná půda a dostatek vody - to jsou základní podmínky, aby se perile křovité dařilo na zahrádce, ve skleníku nebo v truhlíku na balkóně či terase. Výsev provádíme do skleníku od března, na venkovní záhon od června. Pěstitelka dává přednost tomu mít perilu jen jako letničku, je ale možné i její přezimování s omezenou zálivkou a při teplotách nad 10° C.

Je podobná bazalce

Lidé si perilu často pletou s bazalkou, říká Štěpánka Janoutová: „Představte si bazalku, která je tmavě červená až fialová, leskne se a má třepené okraje. To je perila. Kvete podobně jako hluchavka nebo i ta bazalka. Dorůstá do velikosti asi 1 metru.“ Existuje i zelená forma, ale tradiční čínská medicína označuje jako více léčivou červenou perilu.

Léčivé účinky perily

„V Asii perilu křovitou přidávají do pokrmů, které se rychle kazí. Např. do krabího masa. Rostlina má totiž schopnost eliminovat toxiny v jídle. Stejně se chová i v našem těle a tím působí proti zánětům a alergiím. Dobře účinkuje při potravinových alergiích, ale také při astmatických záchvatech vznikajících na podkladě alergie. Výborná je na kašel a na odhlenění,“ vyjmenovává bylinkářka.

Do jídla můžeme využít listy i semena

Perila se hodí do čerstvých salátů a můžeme ji také zpracovávat podobně jako špenát. „Má zajímavou chuť, je dobrou přílohou k masu nebo může být součástí různých rýžových pokrmů,“ doporučuje kuchyňské využití Štěpánka Janoutová. Radí také si perilu křovitou nasušit, zamrazit nebo z ní udělat tinkturu, aby byla k dispozici pro případ potřeby i mimo vegetační období.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio