Pepřenky hnědé podle knihy Domácí cukrářství sester Kresbachových z roku 1910
S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením nahlížíme do kořenek v městských kuchyních a nacházíme tam různé exotické koření. Například kardamom využijeme při přípravě pepřenek.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Uvař sirup z 1 kg cukru a ½ l vody, seber pěnu a dej ho trochu vychladnout. Pak vezmi 1 a 1/2 kg mouky, 12 dkg převařeného másla, 12 dkg čerstvého másla, 1/4 kg cukru, 2 vejce, 3 g práškovitého amoniaku, 4 g hřebíčku a 4 g jemně tlučeného kardamomu a propracuj vše se sirupem. Těsto postav nejméně na 8 dní do nepříliš teplé místnosti.
Pak z toho udělej kuličky jako vlašský ořech veliké, polož je na máslem pomazaný plech a pec je v teplé troubě asi 1/4 hodiny pozorně. Mohou se několik týdnů i měsíců udělat do zásoby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.