Peníze na stavbu chirurgického pavilonu v Plzni budou zřejmě až v roce 2018

19. červenec 2016

Česká vláda chce posílit investice do zdravotnictví. Při své návštěvě Plzně to řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Peníze na stavbu pavilonu chirurgických oborů v plzeňské fakultní nemocnici budou ale pravděpodobně až v roce 2018.

Stavba nového objektu za 1,5 miliardy korun se loni v srpnu dostala do vládního strategického plánu investic. Stát by moderní budovu zaplatil ze 70 procent a zbylých 30 by přidala plzeňská fakultní nemocnice. Nejdřív je nutné připravit projekt, který by měl být hotový příští rok.

Lékaři po moderním pracovišti volají už řadu let, teď je jisté, že vláda bude investiční rozvoj a modernizaci podporovat. Při návštěvě Plzně to řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD: „Teď je důležité, aby byl projekt. Ale v každém případě to patří mezi těch několik priorit, které definovalo ministerstvo zdravotnictví, pokud jde o investiční plán týkající se fakultních nemocnic. Já si myslím, že stát musí převzít odpovědnost za investiční rozvoj fakultních nemocnic," potvrdil Českému rozhlasu.

Ředitel nemocnice Václav Šimánek potvrdil, že studie je hotová a čeká se na přidělení registračního čísla. Právě to by mělo být příslibem, že se může začít s projektem. V novém pavilonu se počítá se 400 lůžky, budou tam nosné chirurgické obory, jako je chirurgie, ortopedie, neurochirurgie, klinika zobrazovacích metod a urologie. Vznikne tam urgentní příjem a centrální příjem pacientů a klinika anestezie a intenzivní péče a chybět nebude ani plně vybavený operační sál pro neodkladnou péči o lidi v ohrožení života. Podle původního plánu by se měla nová chirurgie otevřít v lochotínském areálu Fakultní nemocnice Plzeň v roce 2020.

Plzeňská fakultní nemocnice loni investovala téměř 343 milionů korun, mimo jiné do modernizace a obnovy komplexního onkologického centra, traumacentra nebo do nového heliportu.

Spustit audio