Pendleři mohou za prací do Německa nově i přes Kraslice

12. květen 2020 10:00

Od 11. května 2020 je v Karlovarském kraji možné překročit vnitřní hranice České republiky s Německem také na přechodu Kraslice – Klingenthal. Hraniční přechod je otevřený ale pouze pro pendlery.

O otevření žádali sami pendleři, kteří se s peticí obrátili o pomoc na kraslickou radnici. „Já jsem tu písemnost postoupil s průvodním dopisem na ministerstvo vnitra a na ministerstvo zahraničních věcí. Zřejmě došlo k přehodnocení původního rozhodnutí, kterým byl hraniční přechod Kraslice-Klingenthal uzavřen,“ potvrdil starosta Roman Kotilínek. Petici podepsaly dvě stovky pendlerů.

Přechod zde funguje podobně jako další přechody pro pendlery, a to pouze mezi 5:00 a 23:00. Většině místních to výrazně zkrátí cestu do práce, dosud museli dojíždět desítky kilometrů k přechodům na Chebsku.

Zavřený přechod pro ostatní ale podle starosty města nadále komplikuje podnikání řadě lidí v Kraslicích. Zejména provozovny přímo v Hraničné. Restaurace ale třeba i čerpací stanice byly na německém klientele závislí. „Už jsme dostali i žádosti o snížení nájmu v našich objektech. Takže zavřený přechod bude mít zřejmě dopad i do příjmů města,“ dodal Kotilínek.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio

Související