Pendleři dostali na vybranou – práce nebo rodina. Už nesmí denně přes hranice tam a zpět

26. březen 2020 11:35

Začala platit přísnější pravidla pro pendlery. Vláda kvůli šíření nového typu koronaviru omezila jejich možnost každý den dojíždět za prací do Německa a Rakouska. Pokud chtějí dál pracovat v zahraničí, musejí tam zůstat tři týdny a po návratu domů je čeká dvou týdenní karanténa. Netýká se to zdravotníků, sociálních pracovníků nebo záchranářů.

Někteří pendleři z jiných oborů se rozhodli dál v práci pokračovat, jiní se do ciziny vracet nebudou. „Zůstanu doma kvůli rodině. Mám tři děti,“ potvrdil Josef Fidrant, který pracuje v Německu už osmým rokem. Momentálně je programátorem obráběcího CNC stroje.

Podle policie v Sasku uzavření hranic mezi Českou republikou a Německem pro dojíždějící nezpůsobilo velké dopravní problémy

Zaměstnavatel nabídl dvě možnosti – kdo chce, může pracovat s tím, že dostane hotel a stravu, nabídl i příplatky. Kdo má děti, dostal možnost být doma. „Vyberou se přesčasy a dovolená na tři týdny, pak se to bude řešit dál,“ dodal Fidrant.

Němci od začátku týdně postupně zavádějí další opatření, aby zamezili šíření koronaviru. Pracovníci mají oddělené směny. Mezi končící a nastupující skupinou dělníků, je časová prodleva, aby se nepotkaly.

Podrží německý zaměstnavatel místo? Pendleři budou doufat

„Strach si nemůžete připouštět. Oslabujete tím tělo. Ale mám obavy z toho, co bude. Už se zavřelo jedno oddělení, snad se nebude zavírat dál. Místo mi budou držet, alespoň to slíbili,“ řekl Josef Fidrant.

„Když se chovají zodpovědně, přijedou z práce nikam nechodí, tak je to v pohodě. Ale zase to můžou přenést na rodinu. Vláda udělala kompromis. Jestli je to dobře, nebo špatně, uvidíme za pár měsíců,“ konstatoval Pavel Konop, starosta obce Pařezov na Domažlicku, která má 200 stálých obyvatel. Zhruba 15 zdejších lidí jezdí pracovat do Německa.

„Pro mě je velmi důležité, že tomu každodennímu přejíždění uděláme přítrž. Považuji to za obrovský epidemiologický potenciál. Z hlediska šíření té infekce zejména v příhraničních okresech je to kritické,“ sdělil Petr Pazdiora, vedoucí Ústavu epidemiologie LF UK v Plzni s tím, že to mělo přijít o týden dřív.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio