Pečená kachní stehna s kapustou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

a {text-decoration: none;} #pole {width: 80%; padding: 10px; font-family: arial ce, arial, times new roman, times, tahoma; font-size: 10pt; font-style: normal; font-weight: bold; color: #FFFFFF; text-align: justify; background-color: #FE3A01; border: solid #990000 5px;} #nazev {text-decoration: underline; font-size: 12pt; letter-spacing: 2pt; color: #FFFF00; margin-bottom: 10px} #recept {color: #FFFF00; padding-top: 5px;} #text {padding-top: 10px; margin-bottom: 10px;} #rubrika {padding-top: 10px; text-decoration: underline; letter-spacing: 2pt; color: #FFFFCC;} #archiv {width: 80%; line-height: 14px; margin-top: 10px; padding: 2px; font-family: arial ce, arial, times new roman, times, tahoma; font-size: 10pt; font-style: normal; font-weight: bold; color: #FF3300; text-align: right; background: url('http://www.rozhlas.cz/plzen/portal/img/sipicky.gif') no-repeat right;} #odkaz {color: #FE3A01; margin: 20px;} #mezera {margin-bottom: 20px; font-size: 0.1em; color: rgb(255,255,255);} //
Pečená kachní stehna s kapustou
recept p. Jan Němeček - šéfkuchař v restauraci Indigo v Plzni
Základní suroviny:
4 kachní stehna
1 litr oleje
rozmarýn
tymián
špetka soli
špetka pepře
Na omáčku:
1 dl vody
1 lžíce cukru krystal
1 dl jablečného džusu
0,5 lžíce másla
Na přílohy:
0,5 kg brambor
špetka estragonu
2 lžíce smetany
0,5 lžíce másla

1 střední kapusta
1 hlavička česneku
1 cibule
1 velké jablko
3 lžíce octa
Postup:
Kachní stehna vložíme do oleje, tak aby byla celá ponořená. Spolu s česnekem, tymiánem, rozmarýnem a solí konfitujeme, neboli pomalu vaříme v oleji, 4 hodiny na 150 °C.
Mezitím si připravíme přílohy a omáčku.
Oloupané brambory uvaříme ve vodě, scedíme a rozmačkáme. Osolíme, přidáme smetanu, orestovanou cibulku, estragon a na závěr přimícháme půl lžíce másla. Dáme do tepla, aby se chutě spojily.
Kapustu orestujeme s cibulí a česnekem, přidáme na kostičky nakrájené jablko, osolíme, opepříme, lehce zastříkneme octem a dusíme do změknutí.
Na omáčku si z cukru a vody uděláme tmavší karamel, zalijeme jablečným džusem a vaříme do zhoustnutí. Na závěr přidáme půl lžíce másla.
Konfitovaná kachní stehna vyndáme z oleje a dopékáme dozlatova v troubě na 200 °C.
Servírujeme s karamelovou omáčkou, šťouchanými brambory a kapustou. Můžeme ozdobit smaženými nitkami z cibule.
.
autor: šéfkuchař