Pečárka opásaná má tak tvrdou hlavu, že prorazí i asfalt

11. červen 2020

O tom, co dokáže houba „silák“, se na vlastní oči přesvědčil i mykolog Zdeněk Hájek: „Ano viděl jsem to. Pečárka opásaná /Agaricus bitorquis/, když začíná růst, opravdu často protrhne asfalt nebo i nadzvedne dlažební kostky. Je to velmi vitální houba.“

Narazit na ni můžeme i ve městě. „Roste v aglomeracích velkých měst u chodníků. Často se s ní setkávám na okrajích chodníků u autobusových zastávek. Tam bych ji nesbíral, ve městě je přece jenom více škodlivin. Sbíral bych ji v zahradách, na lukách a v parcích, kde se také vyskytuje,“ radí Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Opásaná dvojitým prstenem

Pečárka opásaná patří mezi jedlé houby časného léta. Pojmenována byla podle svého dvojitého prstenu. „Má ho v horní části třeně a je takový vločkatý. Je jejím hlavním poznávacím znakem a měli bychom se na něj zaměřit, pokud houbu vydloubáváme ze země,“ říká mykolog. Samotný třeň mívá výšku od 4 do 8 cm a tlustý je 4 cm. Je válcovitý až kyjovitý, dole mírně kořenující.

Další popis pečárky opásané

„Průměr klobouku je od 4 do 12 cm, tvar nejdříve polokulovitý, pak se rozprostírá ploše, střed je někdy prohloubený. Pokožka bývá bílá, hladká, za sucha rozpraskaná na malé šupinky. Stává se, že žloutne až do okrové. Lupeny jsou bělavé, husté, postupně jdou do růžova a nakonec nabírají čokoládově hnědou barvu. Dužina je bílá, pak růžovějící, s mírnou vůní,“ líčí pečárku opásanou Zdeněk Hájek.

Spustit audio