Pavla Knapka proslavuje svérázné umění, uzly na pneumatikách

21. leden 2022 13:45

O tom, co vše se může stát uměním, se mohou přesvědčit návštěvníci karlovarské Galerie umění. Tamní expozici dominují zčásti nafouknuté pneumatiky, propletené s různými předměty.

Hlavním monumentem je pak traktorová pneumatika zauzlovaná ve středu kříže tvořeném dvěma trubkami. Jejich autorem je emeritní vedoucí Ateliéru keramiky a porcelánu na VŠUP v Praze a držitel řady ocenění  ze sympozií porcelánu a keramiky. Výstava byla prodloužena a díky tomu si ji zájemci mohou prohlédnout až do neděle 23.1. Výstava se jmenuje Čáry – stíny – duše.

„Jako keramik jsem chtěl dospět k monumentu. Začal jsem s těmi největšími dušemi. Spojil jsem čtyřmetrové kartonové roury na navíjení koberců s největší traktorovou duší a s uměním vytváření uzlů,“ poznamenal Pavel Knapek.

„Autor nejprve tvořil v Ostrově, třináct let s přestávkami učil na Střední keramické škole v Karlových Varech. V letech 2003 – 2011 vedl Ateliér keramiky a porcelánu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Nyní působí v Praze a v Chýni,“ uvedla kurátorka Božena Vachudová.

Jak doplnila, v expozici Knapkových děl od roku 1988 až do současnosti vedle sebe koexistují díla zrozená po roce 2000 s těmi, jejichž datum vzniku je spojen se současností stejně jako ta z konce minulého století. Jsou to papírové reliéfy s kresbou, reliéfy z bílého porcelánu či drobné papírové prostorové studie nebo monumentální objekty z traktorových a jiných duší spojených elektroporcelánem či kovovými pružinami.

„Vážnou tvář své tvorby obohatil o hravé a humorné aspekty. V současné době Pavel Knapek odhaluje další možnosti využití gumových duší v kombinaci s kovovými spirálami a stavební kameninou,“ upozornila Božena Vachudová.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio