Pavel Tomanec otevírá pomyslné okno do duchovního světa Indie

11. červen 2019 08:30

Výstava fotografií sokolovského rodáka Pavla Tomance přibližuje v chebské Galerii 4 obraz současné duchovní Indie. Retrospektiva představuje snímky z náboženských rituálů i významná umělecká díla.

Fotografie Pavla Tomance v chebské Galerii 4

„Je to takové ovoce posledních dvaceti let mého zájmu o duchovní Indii, která se samozřejmě prolíná s Indií moderní,“ poznamenává Tomanec. Z řady snímků je už na první pohled jasné, že jde o snímky zcela odlišné kultury, než na kterou jsme zvyklí ve střední Evropě. Je to vidět například jak na ornamentech na tvářích slavnostně oděných mužů a žen, tak na snímcích uměleckých děl nebo obřadů. „Do Indie musí jít člověk s tím, že chce poznat tu zemi srdcem i duší,“ prozrazuje svůj návod na to, jak zprostředkovat pohled na Indii.

Když už je řeč o duchovnu, nemůže na fotografiích chybět snímky spojené s Kršnou, podle védské tradice Nejvyšším Bohem, prvotní a svrchovanou osobou. Je mnohokrát zobrazen v reliéfech na velké skulptuře v místě zvaném Mahabalipuram u pobřeží Bengálského zálivu. „Je to dílo ze sedmého století. Krišna je tam vyobrazen například při dojení krávy, se svým otcem, jak hraje na flétnu a přitahuje tím mladé dívky. Král, který v té době vládl, se obklopoval umělci,“ popsal Tomanec skulpturu, kterou se vydal fotit kvůli příznivému světlu a atmosféře snímku za úsvitu.

Sokolovský rodák, fotograf, dokumentarista a básník Pavel Tomanec se před lety rozhodl opustit dráhu v komerčních a reklamních odvětvích a vydal se na cestu znovuobjevení. Touha po dobrodružství ho přivedla ke spojení duchovního jógového ášramu tradice Hare Krišna. Od roku 2003 začíná umělec narozený v roce 1977 navštěvovat Indii a zabývat se vizuální kulturou země. Od roku 2005 pobýval v rámci svého vzdělávání v Oxfordu. V roce 2009 získal jako umělec rezidenční pobyt v Centru Hinduistických studií. Umělec zvaný Param se nechal inspirovat východními tradicemi a umělci. Jeho dílo je zastoupeno ve Sbírce muzea sakrálního umění v Belgii a několika soukromých sbírkách. Je autorem publikace Pouť do srdce Indie.

Snímky Pavla Tomance můžete vidět v chebské Galerii 4 do 23. června. 

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio