Pátrací akce se smutným koncem. Turistovi v Krušných horách už nebylo pomoci

Po pohřešovaném Polákovi včera (8.4.) pátrali členové Horské služby v okolí Vejprt. Obrátili se na ně policisté, kteří ztraceného muže hledali už dva dny.

„Vytvořili jsme pátrací tým a vyrazili se dvěma těžkými terénními vozidly. Na naší stanici ve Vejprtech jsme pak zřídili základnu a stanovili si lokality, ve kterých budeme pátrat,“ uvedl k okolnostem akce horský záchranář Jan Šimeček.

Policie v předchozích dnech prověřila postupně okolí restaurace, ve které muž popíjel, zdravotnická zařízení a známé pohřešovaného. „Zjistili, že jeho mobilní telefon je stále aktivní v blízkosti objektu, kde byl naposledy spatřen. Bylo tedy jasné, že musíme pročesat bezprostřední okolí. Policisté znovu prohledali jeho ubytovnu a my jsme projeli dostupná místa, zatím však bez výsledku,“ popsal dění Jan Šimeček.

„V půl jedenácté jsme na místě měli už 10 záchranářů a vytvořili rojnici. Prohledávali jsme terén ve spolupráci s policií za použití systému GINA. Díky němu jsme viděli v reálném čase pohyb záchranářů a mohli je tak efektivně koordinovat,“ uvedl k pátrání náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

Kolem poledne pak nalezl policejní psovod bezvládné tělo v potoce pár set metrů po proudu od místa ubytování. „Po vyproštění policejními potápěči a ohledání koronerem i policií naši členové tělo transportovali pomocí navijáku terénního automobilu na silnici. Po skončení akce policisté ocenili naši pomoc, a především systém GINA, který velmi napomohl k lokalizaci pohřešovaného,“ doplnil náčelník Güttner.

autor: Radim Jehlík | zdroj: Horská služba Krušné hory
Spustit audio