Páteční Noční linka: Co jste vyčetli v kronikách nebo v jiných archiváliích?

18. říjen 2019

Listovali jste někdy rodinnou nebo obecní kronikou? Jaké informace jste hledali a co jste nakonec zjistili? Pátrali jste po tom, co se dělo a psalo dřív? Kde jste našli odpovědi? Čekalo vás překvapení? Znáte historii místa, kde žijete? Chodíte do archivu, knihovny nebo využíváte digitalizovaných dokumentů? Našli jste doma staré dopisy, deníky nebo jiné písemnosti?

Rukou psané záznamy na účtenkách, pohlednicích nebo pár slov na fotografii. I to nám může osvětlit leccos z historie. Pořad Vltavín Českého rozhlasu České Budějovice teď například upozornil na zajímavý dopis z poloviny 16. století.

Je v něm zřejmě nejstarší zmínka o výrobě zrcadel na Šumavě. Dopis datovaný do února roku 1550 je uložený v archivu města České Budějovice a píše se v něm o objednávce 25 liber zrcadlového skla z huti u Volar. Přitom historici předpokládali, že právě volarská huť vznikla až na konci 16. století. Jenže starý zápis o dluhu za zrcadla dokládá, že huť fungovala už mnohem dřív.

Zajímavé vzkazy najdete i na domech, například v historickém centru Prachatic je takových zkazek víc. Třeba v loubí Bozkovského domu se dočtete: „Malováno jest, ale není zaplaceno.“ Na zdi dalšího prachatického domu se vzpomíná tragického pádu Vlacha, který vezl kolečko s materiálem na stavbu.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.