Parník na Hracholuskách musel kvůli plavcům zrušit jednu zastávku

16. červen 2021

Bez jedné z pravidelných zastávek se letos musí obejít cestující na výletním parníku na přehradě Hracholusky na Plzeňsku. Loď vozí teď v červnu turisty zatím jen o sobotách a nedělích. Kvůli dlouhodobě nevhodně umístěnému přístavišti, ale nezastavuje během letošní sezony parník v jednom z hracholuských kempů. Brání to totiž lidem v koupání.

Zatímco dříve měl parník na dvacetikilometrové plavební dráze zastávek sedm, letos jich je šest. "Změnou pro tento rok je zrušení zastávky Keramika z technických důvodů,“ uvedl už před začátkem plavební sezony bez dalších podrobností provozovatel parníku Ondřej Švamberk.

Technické důvody proč letos parník na území kempu Keramika nestaví vysvětlil zástupce provozovatele kempu Vladimír Čech. Podle něj tak kemp reaguje na platnou legislativu a nevyhovující stav. „To umístěné kotviště, kde loď staví, není možné využívat ke koupání,“ řekl.

Břeh podle zákona o vnitrozemské plavbě patří buď lodím nebo plavcům, nikoliv oběma.„Sto metrů od přístaviště, to znamená od můstků osobní lodní dopravy, je skutečně koupání zakázáno," potvrdila ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová s tím, že zda je zákon dodržován, kontrolují Státní plavební správa a Policie České republiky. Současně dodala, že odpovědnost jde za koupající se osobou, neboť tak to ukládá zákon. V případě že by někdo tuto zákonnou povinnost porušoval, může mu být na místě uložena pokuta až do výše 5000,- Kč, anebo v přestupkovém řízení až 10.000,- korun.

Bezpečnost plavců je důležitá

Náhodně oslovení rekreanti a plavci v několika hracholuských kempech o zákazu koupání kolem přístaviště většinou vědí nebo alespoň tuší. A většina s tím i s ohledem na bezpečnost souhlasí.

Například další z kempů u nádrže Hracholusky, kemp Radost, nic podobného řešit nemusí, tamní zastávka parníku koupání nebrání. "Dodržování vzdáleností od přístaviště parníku pro nás prakticky není, protože je postavené mimo území tohoto kempu," řekl vedoucí recepce Vít Zíka.

Mimo území kempu se má přesunout i nová zastávka Keramika, která nahradí tu letos dočasně zrušenou. „Abychom zachovali tu možnost nastoupit a jet na oblíbeném parníku, tak jsme legislativně vyřídili přemístění a zřízení nového přístaviště. Bude umístěno třicet metrů od plotu. Výhodou této zastávky je, že nebude lidi nikterak omezovat a je přístupná z veřejné komunikace. Věříme, že někdy v průběhu sezony to bude zrealizováno,“ slíbil Vladimír Čech z vedení kempu Keramika.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související