Park u zámku Valeč zdobila vodní kaskáda s kamennými vodními stvůrami chrlícími vodu

24. srpen 2018
Česko – země neznámá

Obec Valeč na Karlovarsku zdobí barokní zámek stejného jména. Historie místa obklopeného krásnou divokou přírodou Doupovských hor přitom sahá až do pozdní gotiky, kdy tam stával hrad. První písemné zmínky pocházejí už ze 13. století. My se ale přeneseme do století 18., kdy zámecký park a zámek zasáhla barokní přestavba v italském stylu. A v parku vyrostla kamenná vodní kaskáda s nadpřirozenými vodními stvůrami chrlícími vodu.       

 


Obrovské kamenné dílo na vrchu nad parkem zrealizovali při přestavbě na barokní letní sídlo dva italští architekti. V době baroka se jednalo o jednu z nejdelších kaskád na českém území. Dnes už kaskáda, která v době své největší slávy měřila přes 60 metrů, nefunguje.

Fragmenty kamenných vodních stvůr ale můžete vidět schované pod přístřeškem nedalekého informačního centra v zámeckém parku. Fantazie autorů soch byla opravdu bujná. Sochy vypadají jako příšery vyobrazované na středověkých mapách.

Dílo, zhotovené asi v roce 1718 začalo postupně chátrat už v 19. století, kdy si tehdejší panstvo uvědomovalo náročnost údržby. Postupně tak voda, dopravovaná do kaskády z obrovských nádrží dřevěným potrubím, dotekla. Do budoucna se ale o obnově kaskády uvažuje.

Za vidění na valečském zámku stojí ale i další věci. Jednou z nich je překrásný zámecký park v barokním stylu, kterému vévodí 16 soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna – slavného mistra své doby. Úžasná je i expozice současného umění a pozoruhodné jsou i poničené interiéry zámku.

Ten totiž v 70. letech minulého století vyhořel a dodnes není zcela opravený. Za provozu se tu tak můžete seznámit s náročnými restaurátorskými technikami. Krásné je i okolí zámku. Obklopuje ho divoká příroda Doupovských hor vulkanického původu.

Zámek Valeč je v turistické sezóně otevřený denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin. Zámecký park je celoročně volně přístupný od úsvitu do soumraku a vstupné je dobrovolné. Více informací o zámku Valeč najdete zde www.zamek-valec.cz.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři