Panna Marie bez tváře. Nejstarším exponátem galerie v Chebu je mystická Pieta ze 14. století

3. listopad 2021
Poklady minulosti

Další díl seriálu Poklady minulosti nás zavedl do Galerie výtvarného umění v Chebu a představil nám nejstarší vystavený exponát, kterým je mystická Pieta ze 14. století.

Galerie výtvarného umění v Chebu nabízí ve své hlavní budově na chebském náměstí hned tři stálé expozice. Jedna z nich je věnovaná gotickému sochařství a mezi vystavenými exponáty je k vidění i jedna z vůbec nejvýznamnějších gotických soch v Čechách.

„Je to mystická Pieta, kterou jsme kdysi získali z kostela sv. Václava v Chebu. Socha patří k nejstarším exponátům naší kolekce, pochází zhruba z poloviny 14. století. Podobně jako většina gotických soch je ze dřeva. V tomto případě z lipového,“ přiblížil ředitel galerie Marcel Fišer.

Sousoší sestává ze dvou samostatných soch v nadživotní velikosti. Celkové rozměry jsou 161 x 96 x 60 centimetrů. Návštěvníky galerie jistě zaujme panna Marie. „Výraz ve tváři panny Marie byl původně natolik zarmoucený, že se traduje, že už v 19. století si věřící vyžádali, aby byla přesekána a dostala novou tvář v duchu z 19. století,“ řekl Fišer.

„Ovšem, když došlo k zařazení do galerijních sbírek a k restaurování, přistoupilo se k tomu takzvanou analytickou metodou. Všechny dodatečné přídatky z baroka byly odstraněny. S tímto zásahem byla odstraněna i ta tvář,“ vysvětlil ředitel.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související