Panenka má lidské vlasy. Patřily zřejmě dívence, která zahynula v koncentračním táboře

23. červen 2022
Poklady minulosti

Jedna z nejstarších panenek v Muzeu panenek v Purkyňově ulici v Plzni byla vyrobena roku 1890. Ačkoliv je stará více jak 130 let, je stále krásná. A to i když má za sebou poměrně strastiplnou minulost.

„Jedná se o panenku Armand Marseille. Je po jedné židovské holčičce, která musela odejít do koncentračního tábora, a tuto panenku svěřila své nejlepší kamarádce. Ta ji po celou dobu opatrovala,“ řekla na úvod majitelka Muzea panenek Jiřina Havlová. Dívenka se z tábora již nevrátila.

„V roce 1890 nepoužívali k výrobě panenek umělé materiály, takže panenka má pravé lidské vlasy, jelikož dříve se vlasy vykupovaly. Bývalo pravidlem, že šlo o vlasy dané holčičky, která panenku vlastnila. Předpokládejme tedy, že to jsou vlasy té holčičky, která šla do koncentračního tábora. Panenka je vyrobena z velice křehkého porcelánu a kloubové tělíčko je tvořeno dřevem. Oblečení odpovídá té době, ve které byla vyrobena. Oblečení panenek obecně se většinou nedochová, tudíž se snažím šít i repliky,“ popsala majitelka muzea, která panenky v případě potřeby vlastnoručně opravuje.

Jakou další nepříjemnou situací si panenka v nedávné minulosti musela projít? Hlavní roli zde hraje cesta automobilem, Slovensko a vědma. Víc se dozvíte při poslechu reportáže.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio