Památný strom ve Spáleném Poříčí vybraly děti

V  parku zámku ve Spáleném Poříčí je několik velkých stromů. Jen jeden z nich se ale pyšní titulem památný strom České republiky. O jeho titul se zasloužily děti z místní základní školy.  

Pod vedením paní učitelky Jany Houškové žáci hledali ve Spáleném Poříčí a okolí vhodné kandidáty. Naučili se přitom pracovat na projektu. Fotili, plánovali, kreslili. Poznali také, co je to úřední šiml.

To, že vyhlásit nějaký strom památným je velice zdlouhavý proces. Do užšího výběru se v roce 2009 dostaly celkem tři stromy. Tehdy už dětem s projektem pomáhala i radnice ve Spáleném Poříčí. Kandidátem pro schvalování na krajské úrovni se stal jasan ztepilý.

Úsilí dětí i paní učitelky se vyplatilo a v roce 2010 byl jasan v parku vyhlášen. Od dětí dostal jméno Zámecký velikán. Skoro 35 metrů vysoký strom s mohutným kmenem je skutečně největším stromem v parku. Obvod kmene je téměř 5 metrů. Jeho stáří se odhaduje na několik stovek let.

Jak tak čas běží, málokdo by za pár let věděl, že se o vyhlášení zámeckého jasanu památným stromem zasloužili přičinlivý žáci. Dávno se rozprchli ze základní školy dál do života. Jejich dobrý čin, který jim díky nápadu jejich paní učitelky určitě hodně dal, připomíná cedulka, která je hned pod oficiálním textem.

Památný strom si můžete prohlédnout celoročně ve volně přístupném zámeckém parku. A v sezoně můžete cestu sem spojit s návštěvou zámku. V zámku můžete navštívit koncertní síň se zachovalým původním renesančním stropem a národopisné muzeum Spálenopoříčska.  

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.