Paliativní medicína bude mít v Karlovarském kraji k dispozici i speciální ambulanci

11. duben 2019 14:35

Kamenný hospic a mobilní hospicová péče. To jsou služby paliativní medicíny, které pomáhají obyvatelům Karlovarského kraje v poslední fázi života. Doplnit by je nově měla i speciální ambulance. 

„Je to služba těm, kteří jsou onkologicky nemocní, nebo mají chronické onemocnění. Když lékař nařídí léčbu bolesti, pacienti většinou přicházejí na řadu až za dva měsíce. To u onkologicky nemocných vůbec nesmí připadat v úvahu,“ uvedla ředitelka karlovarské agentury domácí péče Pavla Andrejkivová.

„Vzhledem k tomu, že provádíme mobilní specializovanou paliativní péči, což je péče v terminálním stadiu, a víme, v jakých situacích se naši pacienti nacházejí, tak to byl ten důvod, proč jsem se rozhodla, aby ty služby byly komplexní,“ vysvětluje důvod založení ambulance Andrejkivová.

Ambulance paliativní péče bude prvním pracovištěm svého druhu v Karlovarském kraji

Kromě pomoci pro pacienty nabídne i poradenství pro blízké osoby, které se o nemocné starají. „Je to péče i o psychiku nemocného. Není to jen o tom, že lékař napíše recept a půjdete. Lékař má čas pohovořit si s tím pacientem o veškerých postupech, co nemocného čeká. Má také možnost probrat to s rodinou,“ popisuje služby ředitelka karlovarské agentury domácí péče.

Nová ambulantní ordinace vznikne ve stávajícím objektu agentury domácí péče. Její vybudování vyjde na zhruba 1 a půl milionu korun. Prostor ambulance bude rozdělený do tří částí - na čekárnu, sesternu a samotnou ordinaci lékaře specialisty. Vznik nového zdravotnického zařízení podpoří i Karlovarský kraj částkou 250 tisíc korun.

„My na jedné straně máme kamenný hospic v Karlovarském kraji a přidělujeme příspěvky i na mobilní hospicovou péči. V tom mixu chyběla už právě jen ambulance, kam ti lidé, kteří mají takový problém v rodině, mohou přijít a poradit se,“ dodal krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš. Výstavba ambulance paliativní péče potrvá minimálně do konce dubna. V následujících měsících by pak měla začít sloužit pacientům.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio