Palác na kolonádě ve Varech se v dražbě prodal za vyvolávací cenu 100 milionů korun

5. říjen 2021 15:25

Budova bývalé Sparkasse v centru Karlových Varů se prodala v dražbě za vyvolávací cenu 100 milionů korun. Budova prošla nedávno celkovou rekonstrukcí za 175 milionů korun, ale kvůli nesplaceným závazkům skončila v dražbě.

Ivo Gavlas z aukční a realitní agentury Gavlas je s výsledkem dražby spokojen. „Dražitel má nyní čas na zaplacení do 30. listopadu. Jinak by mu propadla jistina ve výši 1,2 milionu korun,“ řekl. Dražitelem je česká společnost.

Podle Gavlase je výsledek dražby úspěchem i vzhledem k tomu, jaká je nyní situace v Karlových Varech. Řada luxusních hotelů zůstala zavřená a dále čeká na zahraniční klientelu, která od počátku pandemie koronaviru do lázeňského města nejezdí.

Budoucí využití rekonstruované budovy záleží na novém vlastníkovi

Objekt od architekta Otto Stainla sloužil původně jako bankovní budova. Dlouhou dobu ale chátral. Před několika lety soukromý investor začal s rekonstrukcí, které předcházela dostavba budovy do zadního traktu. Celý objekt byl opraven, pracovali v něm i restaurátoři. Zkolaudován byl vloni v březnu jako obchodní centrum. Budova je nemovitou kulturní památkou a byla z velké části dochována v autentické podobě, a to jak dispoziční, tak vzhledové.

Hlavní schodiště zrekonstruovaného objektu bývalé Sparkasse v centru Karlových Varů

„Do dražby budovu poslaly závazky vůči Unicredit Bank, které majitelé nebyli schopni splácet již v průběhu rekonstrukce. Jejich celková výše přesáhla 175 milionů korun,“ shrnul Gavlas. „V roce 2018 tuto nemovitost mezinárodní poradenská společnost Cushman & Wakefield ocenila na 173 milionů korun,” dodal.

Palác stojící naproti Vřídelní kolonádě získal letos první místo v soutěži Stavby Karlovarského kraje 2021 a ocenění primátorky města. Budova má přes 3200 metrů čtverečních plochy, čtyři plnohodnotná podlaží, jedno podzemní a jedno využívané podkrovní podlaží. První tři podlaží měla sloužit jako nákupní galerie s několika obchody disponujícími přímým vstupem jak z ulice, tak z vnitřní části budovy. Ve dvou nejvyšších nadzemních podlažích měly podle plánů investora vzniknout byty či kanceláře.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio