Pacientům v ostrovské nemocnici slouží nové CT. Umožní přesnější diagnostiku

15. červenec 2019 10:00

Nemocnice Ostrov zprovoznila nové moderní zařízení výpočetní tomografie CT. Přístroj za více než osm milionů korun krátí čekací dobu a umožní i přesnější diagnostiku. 

 „Technika využívaná k diagnostice onemocnění se rychle vyvíjí. Nový přístroj nám zjednodušeně řečeno umožňuje zvýšit přesnost diagnostiky. Jeho hlavní předností je snížení dávky ozáření pacienta a vyšší kvalita pořízených snímků,“ vysvětlila vedoucí lékařka Radiodiagnostického oddělení Nemocnice Ostrov Markéta Horáková.

Výhodou nového CT je mimo jiné i potřeba nižšího množství kontrastní látky při vysoké kvalitě zobrazení. To je důležité zvláště u vyšetření lidí s onemocněním ledvin, diabetiků a starších pacientů.

Přístroj umožňuje vyšetření mozku, krku, hrudníku, dutiny břišní, skeletu, cév. Lékaři mohou nově například sledovat přesně změnu velikosti objemu plicních uzlů, tumorů a cyst v čase, nebo provádět takzvané cévní analýzy k posouzení průchodnosti cév a určení rozsahu případného zúžení nebo uzávěru.

„V našich nemocnicích klademe hlavní důraz na kvalitu poskytované péče. S tím souvisí použití nejmodernějších diagnostických zařízení, do kterých jen letos investujeme desítky milionů korun,“ uvedla Barbora Vaculíková, jednatelka společnosti Penta Hospitals CZ, která nemocnici vlastní.

Výpočetní tomografie je radiologická vyšetřovací metoda, která pomocí rentgenového záření umožňuje neinvazivní zobrazení vnitřních orgánů a tkání člověka s vysokou rozlišovací schopností.

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Nemocnice Ostrov
Spustit audio