Pacientů s covidem v nemocnicích v Plzeňském kraji přibývá

18. říjen 2021 19:51, aktualizováno

Výskyt koronaviru v Plzeňském kraji má rostoucí tendenci. V pondělí ráno bylo hospitalizováno ve čtyřech nemocnicích 23 pacientů s covidem-19, což je dvojnásobek oproti pátečnímu stavu.

Čtyři lidé jsou ve vážném stavu, dva z nich na umělé plicní ventilaci. Celkem 17 nemocných je ve Fakultní nemocnici v Plzni a po dvou v domažlické a sušické nemocnici a v plzeňském Privamedu. „Aktuální situace už podle krajského koordinátora lůžkové péče Jana Beneše přesahuje možnosti fakultní nemocnice přijímat tak jako dosud všechny pacienty s covidem z kraje, aby mohla zachovat běžnou zdravotní péči. Pacienti už tedy musí být umisťováni na standardní lůžka všech zařízení v regionu,“ uvedla mluvčí hejtmanství Eva Mertlová s tím, že v pátek bylo v regionu hospitalizováno 12 covid pozitivních pacientů. Tito nemocní jsou v péči lékařů ve Fakultní nemocnice Plzeň.

„Kraj se v počtech týdenních záchytů pohybuje na čtvrtém místě v České republice s hranicí 100 na 100.000 obyvatel," doplnila Eva Mertlová. Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví bylo k pondělnímu ránu v kraji 105 potvrzených případů za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel a v celé republice 90.

Krizový štáb se zatím svolávat nebude

„Nemocnice jsou v kontaktu, komunikují spolu. Já si myslím, že jsme velmi dobře na tu situaci připraveni. Budeme zase monitorovat a pan profesor Beneš bude koordinovat pacienty do jednotlivých nemocnic," řekla hejtmanka Ilona Mauritzová z ODS. Zatím není svoláván krizový štáb a jedná se s nemocnicemi. „Počet hospitalizovaných je mnohonásobně menší než v loňském roce a nám přijde i efektivnější, když se schází všechny nemocnice na území kraje, které mají lůžkovou kapacitu, abychom věděli, jak se nám postupně bude zaplňovat," dodala hejtmanka.

Od konce loňského roku zdravotníci v Plzeňském kraji naočkovali proti koronaviru 56 procent všech obyvatel kraje a 64 procent obyvatel starších 12 let, kteří mohou očkování podstoupit.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio