Ovocný sad se obnovuje pod loveckým zámečkem Diana u Svaté Kateřiny

23. listopad 2020 14:30, aktualizováno

Do pohraničí na Tachovsku se vrací původní odrůdy ovocných stromů, které tam pěstovaly bývalí převážně německy mluvící obyvatelé. Jabloně odolné mrazu, plodící i ve vyšších polohách, se nyní dají znovu nalézt v obnoveném sadu rodu Kolowratů – Krakowských pod loveckým zámečkem Diana.

Okolí loveckého zámečku Diana nedaleko Svaté Kateřiny v dohledné době znovu provoní jablka, hrušky, třešně, švestky nebo slívy. Pečlivě vybrané stromy byly vysazeny na pozemky rodu Kolowratů – Krakowských právě v uplynulých dnech. Na předem označeném místě vyvrtali pracovníci pomocí zemního vrtáku díru, strom zasadili a doplnili z radlice nakladače kvalitní zeminou.

Správa Kolowratových lesů obnovuje u Svaté Kateřiny ovocný sad

Stromy byly vybírány na základě průzkumu z okolí osady Diana. Jedná se často o stromy odolné mrazu, plodící i ve vyšších polohách. Rouby těchto odrůd se dají sehnat v genových sadech. Jedním z nich je genový sad ovocných stromů blízko Tachova.

„Vlastník Maximilian Alexander Kolowrat-Krakowský se rozhodl, že tento sad chce zachovat, že zapadá do koncepce krajiny obce Diana,“ vysvětlil vedoucí Lesní správy Kolowratových lesů Vladimír Šístek. V sadu budou stát krajové odrůdy slivoní, třešní ale hlavně jabloní. „Staré odrůdy se snažíme dosadit tam, kde chybí, aby ten sad měl znovu svou krásu,“ doplnil Vladimír Šístek. Sad je oplocen a zabezpečen tak proti zvěři.

V sadu bude vysazeno zhruba sto ovocných stromů

Stromy jsou vysazené v pěti řadách, některé jsou nové, jiné původní. „Starých stromů tady zůstalo přesně 66, z toho většina je slivoní a několik jabloní,“ sdělil Miroslav Žižka, vedoucí Oddělení ochrany přírody a krajiny Správy CHKO Český les. U původních stromů, které v sadu zůstaly, provedli odborní pracovníci silnější zásah v koruně, prořezali suché a nemocné větve. Tímto způsobem se stromy zmlazují a měli by ještě několik let plodit a být dál životaschopné. Zatím bude v sadu zhruba 170 stromů, v budoucnu by se číslo mohlo navýšit na 250.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio