Ovocné pivo se dá připravit i doma – stačí pivo a kvalitní sirup

Pro ovocné příchutě je dobré pivo, které není příliš hořké, aby hořkost nepřehlušovala chuť ovoce. „Ale je dobré, abyste při pití poznali, že je to pivo a ne limonáda,“ upozorňuje sládek jihlavského minipivovaru v Radniční restauraci a pivovaru Jaroslav Dorážka.

V Jihlavě se vaří pivo borůvkové a višňové. Višeň se do piv přidává docela dlouho. V Belgii se ovocem pivo dochucuje běžně. Používají višně, maliny, jablečnou šťávu. Je to ale jiný způsob výroby – používají čerstvé ovoce a nechávají pivo v sudech několik měsíců na ovoci ležet.

V jihlavském minipivovaru ovocné pivo vyrábějí z dvanáctistupňového ležáku, do kterého se přidávají ovocné maceráty. Podle Jaroslava Dorážky se k ovoci hodí pivo méně hořké, aby hořkost nepřehlušovala chuť ovoce. Pro výrobu ochucených piv v jihlavském minipivovaru používají přírodní maceráty, což jsou likérové výtažky z ovoce. Je to hustý sirup, který si uvaříte doma, jenom je na alkoholové bázi – je tam trošku alkoholu.

Nejdřív dozrát, pak ochutit

V jihlavském minipivovaru ovocné pivo vyrábějí z dvanáctistupňového ležáku

Ovocná příchuť se do piva přidává po jeho dozrání při stáčení do sudů. Jsou to řádově procenta, je to vždy pod deset procent celkového množství. Jiný postup musí mladý sládek zvolit, pokud použije ovoce čerstvé. Takto zkoušeli vyrobit i meruňkové pivo. Z meruněk vařením vyrobili pyré a přidali ho do tanků k pivu na ležení, aby dozrávalo spolu s meruňkami.

A jak vlastně ochucené pivo vzniklo? Legenda přisuzuje vynález ochuceného piva majiteli výletní restaurace jižně od Mnichova Franzi Xaveru Kuglerovi. V červnu 1922 mu prý kvůli velké poptávce hrozilo, že dojde pivo. V nouzi smíchal pivo napůl s citrónovou limonádou a hostům pak nápoj servíroval jako Radlermaß nebo-li „cyklistický máz“, ale zmínky o ochuceném pivu se objevují už z roku 1900.

autor: Tamara Pecková