Ovesné karbanátky s kapustou
Recept Miroslavy Kolebabové – konzultantky zdravé výživy a poruch páteře
Suroviny:
jedna menší kapusta
150 g jemných ovesných vloček s klíčky
1 stroužek česneku
1 cibule
50g sojové mouky hladké plnotučné, strouhanka - může být i kukuřičná
1 vejce
sůl
mouku na obalení
olej na smažení
Příprava:
Kapustu uvaříme v osolené vodě, jemně rozsekáme nožem. Za tepla do ní přidáme ovesné vločky, sojovou mouku a pět lžic vývaru z kapusty. Nasekáme cibuli nadrobno a osmažíme ji na pánvi. Přidáme do směsi a přidáme utřený česnek a jedno vejce. Osolíme podle potřeby. Vytvoříme karbanátky nebo placičky, obalíme v mouce a osmažíme do zlatava. Podáváme s vařeným bramborem nebo zeleninovým salátem.
Doporučení:
Do ovesných karbanátků můžete přidat mleté maso nebo bůček, vegetariáni si je mohou vylepšit nastrouhaným sýrem. Přidat můžeme i dušené houby. Chuť můžete vylepšit majoránkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.