Otevírá se Meditační zahrada v Plzni - Doudlevcích. Zatím jen v omezeném režimu

16. duben 2021

Areál s okrasnými stromy, rybníčky nebo křížovou cestou je po zimě znovu otevřený. Meditační zahrada s památníkem obětem zla v Plzni-Doudlevcích bude kvůli pandemii zatím fungovat v omezeném režimu.

Správcová areálu Jaroslava Straková tento týden symbolicky velkým klíčem otevřela meditační zahradu a byla zasazena nová rostlina. Areál se stromy, keři, květinami, rybníčky nebo sochami vybudoval před lety na svém pozemku plukovník Luboš Hruška. Zahrada, jejíž součástí je i kaple, kterou spravuje a zpřístupňuje Plzeňské biskupství, je určená k relaxaci, zklidnění a modlitbě. Je to ale také místo, kde se odehrávají svatby, zádušní mše nebo rodinná setkání.

„V zahradě se může každý projít třeba po křížové cestě, zamyslet se nad životem, dívat se do zeleně a rybníčku. To vše člověku pomáhá, aby načerpal novou energii a radost do života,“ uvedla Jaroslava Straková. Procházka zahradou by v této době mohla lidem pomoci překonávat osamění, dávat naději a také vytvářet společenství.

Meditační zahrada v Plzni - Doudlevcích

Návštěvnost je však zatím omezená, v zahradě může být maximálně 40 osob s rozestupy. Kaple je prozatím pro prohlídky uzavřena. „Chtěli bychom první mši svatou 13. května a pak zahájit nějaký pravidelný cyklus. Každých 14 dní by měla být vždy ve čtvrtek bohoslužba,“ uzavřela Jaroslava Straková.

Návštěvníci si do zahrady mohou přijít sednout s knihou nebo si lehnout do trávy. Pro děti je připravena stopovačka a plánuje se příprava různých prolézaček. Meditační zahrada poblíž Tyršova mostu je otevřena od středy do neděle, a to vždy od 10 do 18 hodin až do 15. října.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio