Ostrůvek Košljun není jen tak ledajaký

29. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Tradičním výletním místem na Makarské riviéře je chráněná krajinná oblast Biokovo. Cestování městskou hromadnou dopravou v hlavním městě Chorvatska v Záhřebu platí žákům a studentům tamní magistrát.

Chráněná krajinná oblast Biokovo je tradičním výletním místem na Makarské riviéře. Informační středisko tam sice bylo otevřeno už loni, ale i teď se bude hodit připomínka, že existuje. Středisko najdete v lokalitě Ravna Vlaška, přímo u známé vyhlídky. Od sedla Staza se k němu dojede či dojde po 13 kilometrech po úzké asfaltové "biokovské cestě"

Cestování městskou hromadnou dopravou v hlavním městě Chorvatska v Záhřebu platí žákům a studentům místní magistrát. Od nového školního roku budou znovu jízdenky na tramvaj a autobusy zdarma pro všechny žáky a studenty. Zdarma jezdí také důchodci, kterým je víc než 65 let.

Ostrůvek Košljun, který je v Punatské zátoce, někdy se jí také říká Košljunská - tak ostrůvek u městečka Punat na jihozápadě ostrova Krku, není jen tak ledajaký. Přitom jak z Punatu, odkud jezdí na Košlun výletní čluny, tak z letoviska Krku je to docela blízko. Od Punatu je ostrůvek vzdálen pouhých 750 metrů. Navštěvován je především jako významný kulturně historický cíl a poutní místo. A ještě jedna zajímavost, na Košljunu nejsou žádné restaurace.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku stále vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Naturalu 95 (Euro Supru 95) rovných 8 kuna. Nafta stojí 7,60 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty o něco dražší, litr benzínu až o 40 lipa.

Za české a slovenské koruny i eura dostanete ode dneška opět o něco víc. Splitská banka" vám za 100 českých korun dá 25,34 kuna a za 100 slovenských korun 18,91 kuna. Za euro pak 7 kuna 24 lipa. Ve směnárnách může být kurs jiný než v bankách.

Počasí

U Jadranu bude také zítra oblačno s přeháňkami, místy i bouřkami. Odpoledne postupné protrhávání oblačnosti. Ranní teploty 15 až 20 stupňů, odpolední 21 až 26 stupňů. Vát bude slabý severozápadní vítr, místy bura.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu