Ostrovský zámecký park platil v 17. století za osmý div světa. Své návštěvníky okouzluje i dnes

4. duben 2021

Město Ostrov leží v Podkrušnohoří nedaleko Karlových Varů. Jako své sídlo si ho kdysi zvolili Šlikové a později rod Sasko-Lauenburských. Šlechtický rod původem z Německa tu po sobě zanechal mnoho významných barokních památek, které se nacházejí v historické části města. A je tu i krásně upravený zámecký park.

V době své největší slávy měl zámecký park řadu fontán, bazénů a jiných kratochvilných prvků. Šlechta si mohla vychutnávat třeba projížďky na lodičkách. Oblíbené bylo také bludiště či kuželník. Nechyběla ani oranžerie, zvěřinec nebo klece s exotickým ptactvem. Ne nadarmo se park nazýval osmým divem světa.

Svou původní podobu si ale neuchoval, především kvůli nákladnému provozu. Dnešní podoba je výsledkem již páté rekonstrukce. Jednu jeho část tvoří anglický park. Kolem Letohrádku známého také jako Palác princezen se zase rozprostírá francouzská zahrada.

Parkem vás provede naučná stezka s názvem Zámecká zastavení. Z panelů se dozvíte mnoho zajímavostí z historie parku. Kromě zámeckých zastavení si můžete ze žlutých panelů v parku a jeho blízkosti připomenout historii pomocí virtuální a augmentové reality. Stačí si stáhnout novou aplikaci „Živé hory“ a můžete si přehrát významné historické události, nebo se skrze mobil či tablet podívat, jaká byla původní podoba daného místa.

I přes současná omezení je zámecký park v Ostrově pro veřejnost otevřený a navštívit ho tak můžete kdykoli.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.