Ostrovský most ve Varech je uzavřený. Odborná firma zjišťuje, v jakém je stavu

26. leden 2021 14:35

V Karlových Varech začala diagnostika Ostrovského mostu. Hloubková kontrola ukáže, v jakém stavu konstrukce je a jakým způsobem město může most opravit. Kvůli diagnostice zůstává úsek od Horního nádraží do centra města uzavřený.

První krok při kontrole je sonda do dilatační spáry. Komplexní revize mostního komplexu potrvá do 7. února.

Diagnostika se bude týkat čtyř objektů, velkého obloukového mostu přes Ohři, přemostění železniční tratě, mostu přes průtah městem a nájezdovou rampu. Průzkum bude provádět Centrum dopravního výzkumu Brno ve spolupráci s Fakultou stavební ČVUT.

„Předmětem prověrek budou konstrukce i veškeré součásti všech objektů, ověření a statický výpočet zatížitelnosti," uvedla mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá. Diagnostika by také měla odhadnout potřebné náklady na údržbu nebo případnou rekonstrukci mostu.

Stavu mostů se lázeňské město v posledních letech intenzivně věnuje. Řada z nich je totiž na pokraji životnosti nebo si vyžádají vysoké náklady na opravy. Podle náměstka primátorky Petra Bursíka Karlovy Vary čekají v nejbližší době opravy pěti mostních konstrukcí a další tři jsou v situaci, kdy je bude nutné v nejbližší době řešit.

Kromě záruční opravy mostu v ulici Kapitána Jaroše město připravuje stavbu nového Dvorského mostu, která bude jednou z největších investic města v letošním roce. Nutná je i oprava Festivalového mostu u Grandhotelu Pupp. Následovat by měla ale také oprava mostu u areálu KOME. Ve špatném stavu je most u hlavní pošty nebo Čankovský most v Rolavské ulici.

autoři: Andrea Strohmaierová , Radim Jehlík | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio