Ostrov u Karlových Varů zachránil historickou zastávku. Hrozila jí demolice

27. prosinec 2017

Ostrovská radnice dokončila obnovu historické železniční zastávky. Typizovaná stavba z doby Rakouska-Uherska patří mezi poslední památky na někdejší trať do krušnohorského Jáchymova. Dnes je v místech zaniklé železnice cyklostezka. Nevyužitou budovu radnice nechala přestavět na malé muzeum a odpočívadlo pro cyklisty.

Zachráněná zastávka obsahuje ukázku někdejší pracovny přednosty stanice. V sousední čekárně jsou panely s kompletní historií ostrovské dráhy. Součástí budovy jsou teď také bezbariérové toalety. Nové využití našla zastávka téměř po 50 letech. Ještě před dvěma roky byla zastávka ve špatném stavu a hrozila jí demolice. Rekonstrukce stála téměř 2,5 milionu korun. Polovinu z této částky pokryla dotace z ministerstva kultury.

Na slavnostní znovuotevření zastávky se v prosinci 2017 přišly podívat stovky lidí. V komponovaném programu se za zvuku produkce flašinetářky objevili zástupci radnice a místní ochotníci v dobových kostýmech. Dostavili se také členové ostrovských ostrostřelců a zástupci místního spolku velocipedistů. Úpravy zastávky mají pokračovat i v roce 2018. Vedení radnice chce například do blízkosti zastávky přesunout starou kolejnici z původní tratě.

Provoz na železniční trati z Ostrova do Jáchymova byl zahájen v roce 1896, ukončen byl v roce 1957. Trať patřila mezi nejstrmější v republice. Po ukončení osobní vlakové dopravy se z části trati stala vlečka do závodu na výrobu trolejbusů. V blízkosti někdejší trati jsou dnes jen náznaky někdejšího železničního provozu. Například v podobě zbytku starých kolejí, části náspu, rozpadajícího mostu anebo původního tunelu. Historická trasa železnice je nejvíce patrná mezi ostrovskou městskou částí Horni Žďár a Jáchymovem.

autor: zdt
Spustit audio