Ostrov položí základní kámen k novému památníku politickým vězňům

18. listopad 2019 08:45

Výročí 30 let svobody si lidé připomenou v kraji ještě dnes (18. 11.). Ostrov na Karlovarsku položí dnes v 19 hodin základní kámen k novému památníku politickým vězňům. Ten bude stát v centru města v blízkosti Domu kultury.

Akce je součástí oslav 30. výročí sametové revoluce. Nový památník má připomínat osudy neprávem odsouzených lidí za minulého režimu, kteří museli pracovat v uranových lágrech v nedalekém Jáchymově. I proto chtěli představitelé města spojit položení základního kamene nového pomníku s výročím 17. listopadu 1989, tedy s datem, které symbolizuje svobodu obyvatel Československa a pád komunistického režimu.

Památník bude zhruba osm metrů vysoký sloup, jehož součástí bude periskop. Pomocí soustavy zrcadel lidé uvidí sousoší Jaroslava Šlezingera, které je umístěné na střeše Domu kultury. Právě tři sochy od bývalého politického vězně jsou jedinou připomínkou na totalitní režim ve městě. Cílem nového památníku je symbolicky přenést sousoší do veřejného prostoru, blíž k lidem. 3D model nového pomníku si můžou ode dneška zájemci prohlédnout ve dvoraně Městského úřadu.

Podle místostarosty Marka Poledníčka chce město památník dokončit během jednoho roku. Návrh nového památníku pochází z dílny mladé architektky Terezy Kupkové, která ho vytvořila v rámci akce nazvané Ostrov mezi ostrovy ještě jako studentka. „Kromě toho, že je šikovná architektka, tak má rodinnou zkušenost s totalitním režimem. Její dědeček byl vězněn na Mariánské,“ vysvětlil výběr architektky místostarosta Poledníček.

Nové pietní místo vznikne v parčíku mezi Domem kultury a bankovní pobočkou, kde město plánuje parkové úpravy.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Město Ostrov
Spustit audio