Ostrov má k dispozici byt pro lidi v krizových situacích

28. srpen 2019 14:00

Město Ostrov zařídilo první sociální byt pro lidi a rodiny, kteří se ocitnou v akutní nouzi. Hned po jeho dokončení má byt už prvního uživatele, matku samoživitelku s dítětem.

Byt o dispozici 2+1 město vybavilo základním nábytkem a umožní v něm dočasné ubytování. „V současné době tam už máme první obyvatelku. Je to samoživitelka s dítětem, která se ocitla v bezvýchodné situaci. A byt plní přesně ten účel, jaký by měl. To znamená, že ona tam bude asi 14 dní, a poté jí bude přidělen městský byt,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí ostrovské radnice Kateřina Šplíchalová.

Kromě sociálních případů ale může byt pomoci například lidem, kteří vyhoří nebo je vyplaví voda, a dočasně tak potřebují útočiště. Pobyt v krizovém bytě ale lidi nijak nezvýhodňuje při přidělování městských bytů.

Sociální odbor se inspiroval podobnou službou v Přerově. Jestli krizový byt bude v Ostrově jeden, nebo jich bude více, se bude teprve vyhodnocovat, zřejmě na konci roku. Podle místostarosty Ostrova Marka Poledníčka vedení města zprvu zvažovalo, zda nápad odboru vyslyšet. Nebylo totiž jasné, jestli bude mít využití. Nakonec ale dalo souhlas. „Není naším cílem mít hodně krizových bytů, ale pomoci lidem, kteří to opravdu potřebují,“ řekl.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio