Ostrov bude mít další pěší zónu. V místech bývalé asijské tržnice

10. leden 2018

Prostranství po bývalé asijské tržnici v centru Ostrova se má proměnit v nové odpočinkové místo. Radnici si nechala vypracovat studii, podle které vyjdou opravy na šest milionů korun. Úpravy prázdné ulice chce mít vedení města hotové do konce roku 2018.

„Zatím nevíme, jestli budeme ke stavebním úpravám potřebovat stavební povolení. Pokud povolení zapotřebí nebude, práce budou samozřejmě rychlejší,“ vysvětluje starosta Josef Železný. „Rada města se rozhodovala ze dvou předložených studií. Nakonec jsme vybrali tu, která lépe doplňuje centrum města. A bytové domy oddělí od pěší zóny zeleným pásem,“ dodává starosta.

V místech budoucí pěší zóny stála donedávna dřevěná asijská tržnice. Radnice ji ale nechala zbourat. Stavba už neodpovídala současným požadavkům, navíc se vůbec nehodila do architektonicky cenného území centra města. To bylo postaveno v 50. letech minulého století, ve stylu takzvaného socialistického realismu. Soubor domů z tohoto období patří právě v Ostrově mezi největší v republice.

V současné době je v místech někdejšího tržiště neupravená plocha. Z části ji tvoří zbytky trávy, bývalé průjezdové komunikace a vysloužilé chodníky. Nahradit by je měla parková úprava se stromy a lavičkami. Ústřední částí prostranství povede vydlážděná cesta, která spojí centrální Mírové náměstí s hlavní městskou třídou.

autor: zdt
Spustit audio