Osmi obcím rozdělil Karlovarský kraj 1 a půl miliónů korun na veřejné služby

25. duben 2012

Karlovarský kraj poprvé rozdělil mezi obce 1 a půl miliónů korun. Peníze jsou určené na podporu veřejné služby, která má pomoci dlouhodobě nezaměstnaným lidem. Celkem si finance rozdělí osm obcí regionu. Částka je určená hlavně na pomůcky nebo nářadí a také na školení.

Obce žádali na zajištění veřejné služby více peněz. Hejtmanství ale částku navýšit nemohlo a tak se obce museli spokojit s přibližně polovinou peněz. Finance, které nyní Karlovarský kraj rozdělil, uspořil na odměnách. Částku pak schvalovalo zastupitelstvo.


Mezi úspěšnými žadateli na podporu pro veřejné služby je město Rotava na Sokolovsku. Starostka Iva Kalátová si projekt nemůže vynachválit. Mezi nezaměstnanými má úspěch. S veřejnou službou v Rotavě začali letos a ze dvou zapojených lidí rychle stoupl počet na 22.


Obdobná situace je v Novém Sedle, kde je zapojeno do veřejné služby 58 lidí bez práce. Podle starosty Martina Loukoty je většina přímo z obce, dojíždí z blízkého okolí. I v Novém Sedle radnice zaměstnance využívá při opravách městského majetku a údržbě pořádku v ulicích.

Na seznamu příjemců dotací kraje se letos objevily Bukovany, Teplá, Horní Slavkov, Kraslice, Jáchymov, Toužim. Rotava a Nové Sedlo. Najdou-li se peníze i pro příští rok zatím není jisté, ale hejtmanství se domnívá, že podpora by měla zůstat zachována.

Spustit audio