Osada Königsmühle v Krušných horách má za sebou jarní úklid. V dešti a zimě přišly dvě desítky dobrovolníků

14. květen 2019 08:30

V zaniklé osadě Königsmühle v Krušných horách uklízeli dobrovolníci. Likvidovali následky dlouhé zimy a odnášeli pytle odpadků po nezvaných návštěvnících. Úpravu potřebovala i některá umělecká díla, která vznikla v minulých letech při pravidelných letních česko-německých landartových festivalech.

Osadu Königsmühle v Krušných horách tvoří zbytky kamenných zdí původních domů a staré úvozové cesty v opuštěném údolí. Původní obyvatelé museli z osady odejít po druhé světové válce. V posledních osmi letech se ale v zaniklé vesnici pravidelně setkávají výtvarníci a hudebníci z Česka a Německa. Letní festivaly jsou stále oblíbenější a přijíždějí na ně stovky lidí, kteří si chtějí užít zajímavý program uprostřed čisté krušnohorské přírody.

Za projektem festivalu stojí skupina nadšenců kolem publicisty a historika Petra Mikšíčka. Letošní jarní úklid v opuštěné osadě byl ale poněkud jiný. Organizátoři se totiž rozhodovali, jestli má smysl v česko-německých setkáních dál pokračovat: „Ono to vypadá, že pořádat festival je hodně jednoduché. Sehnat kapely, zajistit servis pro návštěvníky a také dobrovolníky, kteří mají chuť pomoci.“ uvedl v této souvislosti hlavní organizátor festivalu Petr Mikšíček. „Organizace je naopak velmi náročná. Prakticky sedm let už jsem kvůli tomu neměl klasickou dovolenou a stále obtížnější je sehnat finanční prostředky. Teď nám třeba pokrátili dotaci a jsme v podstatě v mínusu,“ dodal.

Petra Mikšíčka letos rozhořčili také komentáře na sociálních sítích. Organizátorům letních landartových festivalů totiž lidé vyčítali nepořádek po návštěvnících, hlasitou hudbu a také to, že je festival velmi výnosnou akcí. To ale Petr Mikšíček odmítá a navíc připouští, že chtěl po nepříjemné kritice festival ukončit, nakonec se ale se svým týmem rozhodl jinak.

„Rozhodli jsme se, že festival bude, už na něm začínáme pracovat, Možná ho trochu zkrátíme. V současné době čekáme, jak dopadneme se žádostmi o různé granty. Program už ale máme v podstatě hotový a mezi jeho magnety bude patřit třeba stále oblíbenější skupina Zrní,“ uzavřel Petr Mikšíček.

Letošní landartový festival v Königsmühle se odehraje v druhé polovině srpna.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio