Originální pohled na ženská témata a akty nabízí chebská Galerie 4

16. červenec 2021 09:45

Originální autorský pohled na ženská témata a akty nabízí ve dvou patrech chebské Galerie 4 výstava fotografky zvané jako Tereza z Davle. K vidění jsou tam snímky ze série Neue Mädchen a Gluteus maximus. Tento latinský název pro hýžďový sval napovídá, že jde o snímky ženského pozadí.

„Gluteus Maximus je výběr z fotografií klientek. Vybrala jsem jednu část jejich těla a udělala z toho samostatnou výstavu. Není to tak, že bych si volala holky a říkala - já vám nafotím zadek. Takže je to výběr z těch nejlepších a nejkrásnějších zadečků,“ popisuje autorka cestu ke své nové sérii snímků. Proč ale vybrala právě pozadí? „Je to zajímavá část lidského těla, která je i decentní. A je to myslím i takové něžné,“ přemítá Tereza z Davle.

„Lehce provokativní název navíc reflektuje erotické napětí fotografií. Tentokrát se Tereza na svých fotografiích zaměřila spíše na přítomnost, civilní intimitu a potenciál všednodenní dramatičnosti,“ doplňuje Zbyněk Illek, ředitel Galerie 4. A dodává, že pro cyklus Neue Mädchen je nové také autorčino působiště v jihočeských Sudetech, konkrétně okolí Českého Krumlova.

Při své práci sice většinou využívá pro fotografování neškolené ženy, tentokrát ale spolupracovala i s modelkami. Název cyklu ženských aktů Neue Mädchen napadl původně jednu z modelek jako vtip související s životem v jihočeských Sudetech. „Kdo objíždí hranice, ví, že jsou tam nevěstince s nápisy Neue Mädchen. My jsme to používali jako pracovní název, srandičku. Pak už se to vžilo tak, že jsme ten název neměnily. A docela se to chytlo,“ usmívá se Tereza z Davle. Její fotografie budou k vidění v chebské Galerii 4 do konce srpna.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio