Opravy historických krovů a střechy na hradě Loket začnou ještě letos

20. leden 2023 09:15

Do loketského hradu zatéká a krovy jsou napadené dřevomorkou. Město proto chystá opravy za čtyřicet milionů korun, které začnou ještě letos.

„Po každé zimě se ten stav zhoršuje. Dřevěné šindele jsou tady více jak dvacet let, to znamená, že přeplášťování je nutné. Průběžně sem v některých místech zatéká, samozřejmě na to vždy zavoláme firmu, která místo zalátuje. Nicméně je to jen dočasné řešení,“ uvedla ředitelka hradu Jana Těžká.

To, že jsou některé části napadené dřevomorkou a ve špatném stavu, potvrdil průzkum, který si město nechalo zpracovat. „Někde se budou muset krovy měnit úplně, protože ten stav je staticky takový, že dál nemůžou zůstat. Dřevo je napadeno. Bude se měnit i celý střešní plášť na základě připomínek památkářů,“ dodal nezávislý starosta Lokte Zdeněk Bednář.

Práce budou zahrnovat třeba kompletní výměnu trámů, které jsou staré i stovky let. Radnici se na ně podařilo získat dotace. Investice po zpracování projektové dokumentace vyjde celkem na 40 milionů korun, z toho 27 milionů pokryje dotace. „Zbytek bude řešen buď dalším dotačním titulem, nebo to město bude muset platit ze svého rozpočtu,“ vysvětlil Bednář.

Opravy by měly být hotové do roku 2025. Správa hradu zvažuje, že by se pak do krovů mohli podívat i návštěvníci.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio