Opravená nádražní budova v Horšovském Týně ladí s nedalekou školou

10. srpen 2022 12:20, aktualizováno

Součástí modernizace železniční stanice v Horšovském Týně je i oprava stávající výpravní budovy. Zachován byl původní historický ráz.

Cestujícím na železnici slouží nově opravená nádražní budova v Horšovském Týně na Domažlicku. Čekání na vlak mohou cestující strávit v nově opravené bezbariérové čekárně. Jízdenky si už v čekárně ale cestující zakoupit nemohou. „Po dohodě s Plzeňským krajem a organizátorem dopravy v kraji jsme rozhodli, že zrušíme výdejní okénko, které tady v minulosti bylo,“ zmínil ředitel Oblastního ředitelství Plzeň Správy železnic Radek Makovec.

Krytá část nástupiště vychází z původního vzhledu budovy. Podoba fasády byla přizpůsobená okolním domům. Má žlutou a šedou barvu, stejně jako vedlejší škola. Zachovány byly také původní červené litinové sloupy, které cestující mohou znát i z jiných nádraží pocházejících ze začátku minulého století.

Na nádraží nejsou toalety

Stanice Horšovský Týn leží na regionální trati Staňkov – Poběžovice. Ve všední den u kompletně rekonstruované výpravní budovy zastaví celkem 12 vlaků. O víkendu z jednoho nebo druhého směru jezdí osm souprav. Vytížené jsou hlavně ty, které vozí školáky. Vzhledem k množství cestujících, kteří nádraží využívají, se na nádraží nenacházejí toalety. Oprava nádražní budovy v Horšovském Týně vyšla na 9,5 milionu korun.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio