Oprava Vodního hamru v Dobřívě na Rokycansku je hotová

Po třech letech končí revitalizace Vodního hamru v Dobřívě na Rokycansku. Kromě samotných oprav se také zjistily nové poznatky z historie zpracování železa na Dobřívsku a z vývoje hamru.

Zkušební provoz bude i pro veřejnost spuštěný 9. června. Kvůli různým bezpečnostním opatřením proti šíření koronaviru je slavnostní otevření hamru naplánováno až na 5. září.

Vodní hamr Dobřív je Národní kulturní památka

Vodní hamr v Dobřívě je považován za nejvýznamnější památku svého druhu v Česku. Zásadní oprava ho výrazně zhodnotila. Byl sice provozuschopný, ale jeho stroje a pohon byly v nevyhovujícím stavu. „Musela se provést hlavně revitalizace starých rozvodů, zařízení, restaurování samotného hamru, protože tam se na to roky nesáhlo,“ řekla vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu krajského úřadu Alena Svobodová.

Rekonstrukce vylepšila nejen strojní vybavení, ale také zázemí pro návštěvníky

Celkové náklady na opravu a restaurování této národní kulturní památky činily přes 15,5 milionů korun. Z části se finančně podílela Evropská unie, Západočeské muzeum v Plzni a Plzeňský kraj. Významnou součástí oprav bylo také zlepšení návštěvnického komfortu.

Dnešní zděná budova hamru byla postavena začátkem 19. století na místě starších dřevěných hamrů. Bohaté strojní vybavení pochází z 19. století, z roku 1901 i z pozdější doby. V současnosti hamr slouží jako muzejní expozice zaměřená na starou průmyslovou výrobu. Hamr od dubna do října navštíví asi 8 000 turistů, zásadní je květnový Hamernický den.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK , ZČM
Spustit audio

Související