Oprava kostela sv. Vavřince ve Stupně pokračuje

7. srpen 2020 11:35

Lešení, zakryté varhany i lavice a místo věřících jen malíři a štukatéři. Tak to právě vypadá v kostele sv. Vavřince ve Stupně na Rokycansku. Obec tu letos dokončí opravu poslední části interiéru kostela, a to jeho vstupního portálu.

Na zdech i soklech kostela sv. Vavřince se odstraňují popraskané štuky a nahrazují se novou omítkou. „Po 135 letech kdy není na tu omítku sáhnuto, tak tady odborní pracovníci vysávali veškerý prach a smetí, a tam kde byla omítka špatná, ji oklepávali. Znovu se budou některé části nahazovat, štukovat a potom se bude domalovávat celá výmalba,“ řekl nezávislý starosta Miroslav Kroc.

Po skončení prací bude podle Miroslava Kroce konečně rekonstruovaná celá vnitřní výzdoba kostela. „Opravy probíhaly téměř osm let, tak možná že se budou muset ještě udělat nějaké nedodělky, protože je tu přeci jen nějaká vlhkost. Vše ještě projdeme s památkáři a firmou, abychom to dotáhli do konce,“ doplnil starosta.

Kostel sv. Vavřince má netypický vzhled i výzdobu

První zmínka o kostele ve Stupně pochází už z roku 1352. Kostel byl zasvěcen sv. Vavřinci a stál proti současnému kostelu, v místech nynější školy. Potom kostel několikrát vyhořel. Současnou netradiční podobu i vnitřní výzdobu získal až na konci 19. století. „Podle pověsti, která se tu traduje, tak c. k. Rakousko-Uherský architekt Karel Scheiner, který zařizoval projekt tohoto kostela, sem navrhl prvky spíše bavorských kostelů. Možná kostel neměl úplně stát ve Stupně, ale podle své vysoké věže někde v Tyrolích, či jinde v Rakousku,“ popsala Marta Hricová, předsedkyně kulturní komise a matrikářka.

Rekonstrukce, která by měla být dokončena do konce října, bude stát téměř čtyři miliony korun. První akce, která se v kostele sv. Vavřince uskuteční, bude vánoční zpívání na Štědrý den.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio