Ondřej Fibich: Šumava je jako žena. Hádky, přitakávání a inspirace

8. červenec 2021

Nejnovější kniha Ondřeje Fibicha se jmenuje Cesty k Šumavě. Je prý podobná divoké jízdě, při níž se potkáte se šumavskými světci, proroky, čarodějkami i zapomenutými příběhy.

Ondřej Fibich

Ondřej Fibich je spisovatel, básník, šumavský regionalista a také vydavatel díla Karla Klostermanna. V mládí aktivně sportoval, byl fotbalovým brankářem v pražské Dukle. Narodil se v Karlíně, bydlel na vesnici Liboc a sám o sobě říká, že je vidlák. Z Prahy ho vyhnala STB. Dostal se na Šumavu, začal ji milovat a sbírat její folklor.

Od roku 1990 vydal řadu básnických sbírek, pověstí, vlastivědných publikacích o Pošumaví a také publikací pro děti. Básně vydal i v Německu, Nizozemsku, Polsku a Francii. Je nejen básníkem a spisovatelem, ale také textařem, napsal texty i pro Martu Kubišovou.

Na horách do Ondřeje Fibicha udeřil blesk a byl pak 14 dní v nemocnici v Liptovském Mikuláši. "Měl jsem na pokoji zajímavé spolupacienty. Jedni se účastnili slovenského povstání na straně Rudé armády a druzí na straně slovenského státu a večer spolu slovně bojovali," vzpomíná s úsměvem Ondřej Fibich.

autoři: Veronika Albrechtová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio