Olej z dobromysli působí na duši i na tělo

Dobromyslový nebo také oreganový olej se nejčastěji užívá za účelem harmonizace psychiky a usnadnění trávení. Podle fytoterapeutky Moniky Šedivcové má i další pozitivní vliv na lidský organismus.

„Pomáhá udržovat normální funkci žlučníku, podporuje tvorbu žluči i vylučování žluči. Příznivě působí na srdce a oběhový systém, podporuje srdeční funkci, pevnost a pružnost cévních stěn, přispívá k udržování normálního krevního tlaku. Dále pozitivně ovlivňuje dýchací systém a celkovou odolnost organismu, dovede posilovat imunitu,“ vyjmenovává účinky oleje z dobromysli obecné (Origanum vulgare) Monika Šedivcová. Upozorňuje také na protiplísňové, antimikrobiální a antivirální působení oregánového oleje.

Dobromysl obecná

Jak dobromyslový olej užívat?

„Bere se vždy před jídlem jedna čajová lžička oleje. Jak název dobromysl, dobrá mysl, napovídá, olej působí velice dobře na psychiku, v takovém případě ho doporučuji až na dva měsíce. Při potížích s trávením obvykle stačí 50 až 100 ml dobromyslového oleje, tzn. po lžičkách postupně spotřebujeme jednu lahvičku. A např. kvůli podpoření pružnosti cév můžeme tento olej užívat i delší dobu,“ radí fytoterapeutka.

Ohlídejte si kvalitu

Oregánový olej je možné skladovat v pokojové teplotě do 22 °C, po otevření nejlépe v chladu. K dostání je také v kapslích. „Hledala bych olej v bio kvalitě, bez přídavku cukru, chemických konzervantů a barviv. Výrobců je několik,“ uzavírá Monika Šedivcová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio