Okresní miliardová nemocnice

9. červenec 2001
Sondy

Dva roky se plánuje stavba nové nemocnice v Domažlicích. Stávající zdravotnické zařízení je v nevyhovujícím stavu a neodpovídá současným potřebám pacientů. Čas běží a doposud je vypracovaný pouze projekt, který má však mnoho odpůrců. Hlavním důvodem nesouhlasu je cena. Projektanti totiž navrhli nemocnici za téměř miliardu korun. Vývoj událostí kolem domažlické nemocnice sledoval Lubomír Smatana.

Zřizovatelem nové nemocnice je okresní úřad v Domažlicích. Žádost o vypracování projektu podalo vedení stávající nemocnice. Projektanti se úkolu zmocnili, promítli do něho návrhy šéfů nemocnice a lékařského personálu a výsledek byl na světě. Náklady na stavbu nemocnice se, podle našich informací, vyšplhaly na 924 miliony korun.

V přepočtu na jedno lůžko je to asi 5 milionů korun. Tedy trojnásobek oproti jiným projektům nemocnic v České republice. V posledních dnech probíhá za zavřenými dveřmi řada schůzek na toto téma. Údajně se jedná o snížení ceny celého projektu. Ředitelka nemocnice Alena Výrutová však výsledky jednání tají.

Stejní tajnůstkáři jsou i ostatní účastníci schůzek. Stamilióny létají vzduchem a daňový poplatník se nic nedozví. Nepřesvědčivé jsou i argumenty poslance parlamentu za ČSSD Milana Ekrta. Zřizovatelem nemocnice je Okresní úřad. Zástupce přednosty Petr Mužík také nechce sdělit podrobnosti o diskutované částce. Zároveň tvrdí, že snahou okresního úřadu je snížit cenu natolik, aby byla průchozí ve státním rozpočtu.

Kdyby se nestavěl úkryt, ušetřilo by se pár desítek milionů korun. V tomto bodě panuje všeobecná shoda. Potvrzuje to i poslanec sněmovny Jiří Bílý z ODS. Ušetřit je ale možné i jinde. Stačí, kdyby vedení nemocnice slevilo ze svých přemrštěných požadavků. Nejlépe to ilustrují slova radního Plzeňského kraje Jaroslava Kadlece.

Výstavba nemocnice se bude hradit ze státního rozpočtu. Peníze protečou přes ministerstvo financí a ministerstvo zdravotnictví. Odtud pak na okresní úřad. Aby se snížily finanční nároky na státní rozpočet a sněmovna poskytnutí financí do rozpočtu zahrnula, je třeba cenu v každém případě snížit. Podle poslance Jiřího Bílého se i takové cesty na utajených schůzkách hledají.

Státní rozpočet není nafukovací a do parlamentních voleb zbývá necelý rok. Výsledky voleb nemusí korespondovat s předvolebními sliby. Zadavatel projektu, tedy vedení nemocnice, by mělo snížit svoje nároky. Zřizovatel by neměl ustupovat tlakům lékařů a naopak tlačit na snížení nákladů. Všichni dohromady by pak měli mít zájem informovat občany o svých plánech a neschovávat se za dveře jednacích sálů.

autor: lsm
Spustit audio