Okres Semily by se mohl jmenovat Semily – Turnov. Samostatný okres Turnov ministerstvo vnitra nepodporuje

4. březen 2019 14:43

Téma, které hýbe Turnovskem. Turnov nesouhlasil s návrhem zákona o novém územně správním členění státu z pera ministerstva vnitra. A požadoval buď zachování současného stavu, nebo vyhlášení samostatného okresu Turnov.

Ministerstvo vnitra změnilo názor a souhlasí se zachováním nynější územní působnosti obce s rozšířenou působností takzvaného ORP Turnov. Lidé z měst a obcí spadající svými agendami – jako je vydávání občanských nebo cestovních průkazů – pod Turnov, by v takovém případě i nadále jezdili kvůli úředním záležitostem na novou turnovskou radnici. Původní návrh novely zákona totiž počítal s tím, že by 16 z 37 obcí z ORP Turnov nově spadalo pod Jablonec, Liberec nebo Semily, což by bylo z pohledu dopravní dostupnosti pro občany neúnosné. A jejich starostové proti tomu důrazně protestovali.

Petici za samostatný okres Turnov podepsalo přes 7 500 lidí

Ministerstvo vnitra změní návrh zákona o novém územně správním členění státu, řekl po jednání poslanců, senátorů a starostů v Turnově náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. A to s tím, že ministerstvo sice nepodporuje samostatný okres Turnov, jak to požaduje v petici více než sedm a půl tisíce lidí, ale šlo by současný okres Semily, pod který Turnov spadá, od roku 2020 přejmenovat.

„Ministerstvo vnitra se nebrání tomu, aby se například – řeknu to v abecedním pořadí – okres nejmenoval Semily, ale okres Semily – Turnov. Pokud by i to jako symbolika tohoto problému, který je od roku 1960 v podstatě neřešen, pomohlo tu patovou situaci odblokovat,“ říká Mlsna, podle kterého by si lidé nemuseli měnit občanské průkazy. Prostě by jim jméno okresu úředníci změnili až ve chvíli, když by si šli vyřídit novou.

Dobré i špatné zprávy

Turnov a okolní obce postrádají možnost vyřídit si na nové radnici třeba důchody. Ministerstvo přišlo s řešením – úřadovnu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) bude Turnov mít. Dva úředníci se budou zatím jeden den v týdnu věnovat hlavně vyřizování důchodů. Pokud by bylo nutné úřední hodiny rozšířit, bude to město s ministerstvem a ČSSZ řešit. Podle nezávislého starosty Tomáše Hockeho chce radnice jednat ještě o zřízení dalších úřadů státní správy: „Uvítali bychom určitě aspoň částečně katastr, poněvadž je to velmi častá věc.“

To by byla dobrá zpráva pro občany. Ta špatná je, že se lidé zřejmě hned tak nedočkají samostatného Krajského soudu v Liberci. A to proto, že by se podle náměstka Mlsny musela změnit i struktura státních zastupitelství a celý proces by byl velmi nákladný. Tedy okresy Česká Lípa, Liberec a Jablonec zůstanou pod libereckou pobočkou Krajského soudu v Ústí nad Labem a okres Semily pod Krajským soudem v Hradci Králové.

Spustit audio