Okrasou nejen zámeckých zahrad je páv korunkatý

7. listopad 2022
Mezi námi zvířaty

Páv korunkatý, někdy též nazývaný modrý, pochází původně z Indie a Srí Lanky. U nás již po dlouhý čas neodmyslitelně patří zejména k zámeckému prostředí. V oblibě býval za panování šlechty jak kvůli své kráse, tak i pro maso či vejce. V dnešní době je možné jej obdivovat třeba i na Zámeckém statku v Újezdě nade Mží.

Ačkoliv se jedná o statek, je to Zámecký statek, a tak tady samozřejmě nesmí chybět páv. Tento pták se zde však neprochází volně, jak jsme mnohdy zvyklí, ale žije tady v uzavřené voliéře. Především proto, aby neuletěl, ale také z důvodu jeho ochrany před nejrůznějšími predátory.

Páv

„Páv by mohl uletět, patří k létavým ptákům. Dokonce si běžně staví svá hnízda na stromech. Máme zde dva pávy, samečka a samičku, kteří mají jméno Jeníček a Mařenka,“ řekl na úvod průvodce na statku Jiří Riedel, který dále pokračoval:

„Náš páv a pávice jsou už krásně vybarvení, ale pávovi ještě chybí jedna důležitá věc, a to jeho vlečka s oky. Tu bude moci roztahovat a předvádět až příští rok. Jedná se o pohlavní znak samců. Pávi obecně v době páření před samičkami s těmito vlečkami pózují, a nejlepší samec se poté se samičkou může pářit.“

Vydávají pávi nějaký zvuk? To se dozvíte v reportáži.

Spustit audio