Okolí tajemného kostela svatý Linhart budou letos zkoumat archeologové

19. únor 2020 10:30

Pracovníci karlovarského muzea letos prozkoumají lokalitu někdejšího původního osídlení v lázeňských lesích. Zaměří se zejména na okolí kostela svatého Linharta.

Na jaře se uskuteční v lázeňských lesích Karlových Varů archeologický výzkum. Pod vedením archeologa Jiřího Klsáka probádají pracovníci karlovarského muzea území kolem kostela svatého Linharta v Karlových Varech: „Plánujeme provést geofyziku v místě osady Obora, kolem kostela svatého Linharta. Vloni jsme objevili ve spolupráci s Národním památkovým ústavem Loket pravděpodobně náves té původní středověké vsi,“ řekl Klsák.

Zřícenina kostela sv. Linharta v lesích u Karlových Varů

Kostel svatého Linharta podle dosavadních zjištění stával nejspíše na návrší nad středověkou osadou Obora, která ve středověku patřila hradu Loket jako královská lovecká obora. Jedná se zřejmě o nejstarší církevní památku na území lázeňského města Karlovy Vary, pochází totiž zhruba z roku 1200.  

První zmínka o vsi Obora je datována k roku 1325 v souvislosti s udělením léna Kojatovi z Otnavic, který si blízko vsi vybudoval své sídlo. Její zánik pak zřejmě souvisel se založením města Karlovy Vary. Obora i kostel sv. Linharta se staly jeho majetkem a začaly ztrácet na významu. Obyvatelé se odstěhovali do údolí a jejich obydlí i kostel pohltil les.

Předchozí archeologické výzkumy odhalily spoustu tajemností

Hlavní archeologické výzkumy kostela a jeho okolí byly započaty v roce 1989 a trvaly několik let. Přinesly řadu zajímavých objevů. Jižně od kostela byl například objeven středověký hřbitov s několika desítkami prostých hrobů. Nejtajemnější nález byl však učiněn v prostoru rozbitého hlavního oltáře. Částečně i pod jeho sutí tam ležela na boku ve skrčené poloze kostra mladé ženy; podle polohy jejích končetin se dalo soudit, že v době pohřbu měla ruce i nohy svázané. Archeologové podle nálezových okolností datovali tuto událost kamsi do přelomu 16. a 17. století, kdy byl kostel už nějakou dobu opuštěn. Kdoví, komu a čemu v té době sloužil... 

V roce 1989 zde Karlovarské muzeum s archeologem Jiřím Klsákem provedlo další archeologický výzkum, při němž byly dvěma sondami zjištěny zbytky kamenných destrukcí a středověká keramika, datovaná do období 14. až 16. století.

autor: nkr | zdroj: Muzeum Karlovy Vary
Spustit audio