Okolí nádraží bude brzy opraveno

31. červenec 2019 14:35

Hromady stavebního materiálu, přenosné zábrany, hluk a prach. Tak vypadá prostranství karlovarského Horního nádraží.

Město Karlovy Vary dokončuje úpravy nejbližšího okolí Horního vlakového nádraží. Ve svém závěru mají být zejména hlavní stavební práce. Rekonstrukce příjezdových komunikací a zastávek autobusů nicméně stále pokračuje. V těsné blízkosti moderního terminálu se pohybují těžké automobily, nakladače i skupiny dělníků.

Celkové náklady na opravy před nádražím jsou přes 30 milionů. „Město žádá o dotaci z integrovaného regionálního operačního programu ROP, která by mohla činit až 28 milionů,“ vyčíslil náklady na úpravy okolí Horního nádraží mluvčí magistrátu Jan Kopal. To je hlavní železniční stanicí lázeňského města. „Je třeba čekat na přejímku a poté na kolaudaci,“ dodal Kopal.

Úprava parkoviště, rekonstrukce příjezdových cest, vybudování zastávek a parkové úpravy navazují na nedávno dokončenou rekonstrukci nádraží. Před terminálem měly už práce v podstatě skončit. To se ale nestalo.

Na ploše před železničním nádražím dělníci stále řežou a pokládají dlažbu. Platí tu provizorní zákaz vjezdu a projíždějí zde autobusy. Jejich řidiči se na staveništi navzájem vyhýbají s velkými obtížemi.

Cestující paní Jana zkonstatovala, že je to tu hezčí než dříve. „Není to hotové a trvá jim to nějak dlouho. Slyšela jsem v rozhlase, že se bude dávat už jen zeleň a kytičky. A je to ještě rozdělané,“ prohlásila paní Jana, která sem s manželem Honzou jezdí často vlakem. Podle nich jde stavba velmi pomalu.

Křižovatka se propadala

Zjistilo se, že podloží blízké křižovatky je nevyhovující. „Abychom nenavazovali na nově zrekonstruovaný terminál v podstatě propadající se silnicí, rozhodli jsme se, že ji opravíme kompletně celou včetně podloží,“ vysvětlil potíže se stavbou mluvčí Jan Kopal.

Kolaudovat by se mělo během srpna a koncem měsíce by se měl terminál uvést do ostrého provozu. Kvůli suchu se sadové a parkové úpravy opozdí.

autor: Zdeněk Trnka | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio