Okolí lovecké chaty Václavky pamatuje nešťastný výsadek parašutistů

18. únor 2022

Pozoruhodná dřevěná stavba nedaleko Padrťských rybníků v Brdech nese jméno Václavka. Během 2. světové války se zde odehrály poměrně dramatické okamžiky.

Lovecká chata Václavka byla pojmenována podle sv. Václava. Na štítu chaty můžeme dodnes vidět rok 1929, tedy rok svatováclavského milénia. Na informační tabuli vedle chaty je možné přečíst si informace o událostech, které se zde v minulosti přihodily.

„Tabule popisuje poměrně nešťastný výsadek československých parašutistů, kteří se zde uprostřed brdských lesů v roce 1942 vysadili. Část členů byla odhalena a všichni měli neslavný konec. Do sítě podporovatelů spadala například i rodina Viktorova. Ačkoliv s výsadkáři neměli přímý kontakt, byli i tak za jejich podporu popraveni ve Spáleném lese u Klatov,“ uvedl vedoucí Muzea Středních Brd ve Strašicích Tomáš Makaj.

Jeden z pětice výsadkářů se stal po dopadení konfidentem gestapa. Shodou okolností byl později Němci při jedné z akcí omylem zastřelen.

„Celkem se u Václavky sneslo 8 padáků, které měly dopadnout na takzvanou Lomskou louku. Na 5 padácích byli zmínění parašutisté a na 3 padácích byly zavěšeny kontejnery s příslušným materiálem a zbraněmi . Došlo však k rozptýlení celé skupiny. Německé hlídce se podařil zjistit už průlet samotného letadla a následně byl nalezen jeden z kontejnerů, který upozornil na to, že se jedná o poměrně vážnou věc. Rozjelo se tedy takové tažení po Rožmitálsku, do kterého byli zapojeni i místní obyvatelé, po stopách protifašistického odboje,“ popsal Makaj.

Nedaleko Václavky najdeme další zajímavou lokalitu, a to Jahodovou horu a Vartu. To, co se odehrálo právě zde si poslechněte v reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio