Odvodněné mokřady na Šumavě pomáhají obnovit dobrovolníci

21. srpen 2019 09:35

Kýble, krumpáče a další pracovní nástroje jsou teď často k vidění uvnitř Soumarského rašeliniště na Šumavě. Dobrovolníci tam obnovují odvodněné mokřady.

Místo výletů práce s lopatou a krumpáčem - tak teď tráví skupina patnácti lidí ze středních Čech svůj čas na Šumavě. Na Soumarské rašeliniště přijeli pomoci obnovit tamní mokřady. Dobrovolníci se na místo vydali v rámci přeshraničního projektu Life for Mires. Několikahektarová plocha je poznamenaná průmyslovou těžbou rašeliny, která tam skončila teprve před dvaceti lety. Úkolem je teď navrátit původní schopnost zadržet vodu v krajině.

Jako odměna exkurze do přírody

„Jde o to, aby odtud neodtékala voda, nanášíme sem rašelinu, která se tady kousek vedle těží. Potřebujeme, aby se tady dařilo vegetaci, aby to tady opět zarostlo,“ popsal jeden z dobrovolníků Jiří Vrtiška. Po těžbě totiž na místě nerostlo vůbec nic. „Je to prospěšná práce a nás baví,“ poznamenal dobrovolník.

Jeho manželka Andrea plní kýble s rašelinou. „Je měkká, takže jde do ní dobře zarýt, ale když pracujete bez přestávky, tak se člověk příjemně zadýchá,“ řekla. „Po práci nás vezmou do prvních zón národního parku, do rašelinišť, kam se normálně nesmí. Ještě k tomu dostaneme výklad, takže se na tom moc těšíme,“ plánovala Andrea.

Dobrovolníci se mohou přihlásit přes internet

Cílů akce je podle Lukáše Linharta ze Správy národního parku hned několik. „Jedním je záchrana cenných biotopů vzácných rašelinišť, které byly v minulosti odvodněné. Dalším takovým cílem je návrat vody do krajiny, tedy návrat schopnosti krajiny zadržovat vodu,“ řekl.

V rámci programu se obnovuje 43 lokalit. Kromě Soumarského rašeliniště mimo jiné místa na Prášilsku, na modravských slatích nebo v okolí Stožecka. „Celkově se jedná o více jak 2000 hektarů krajiny, kterou budeme obnovovat tak, aby biotopy fungovaly alespoň blíže tomu, jak fungovaly před odvodněním,“ sdělil Linhart.

Na projektu  Life for Mires se podílí také Národní park Bavorský les, Jihočeská univerzita a bavorský spolek Bund Naturschutz. Na další dobrovolnické akce se lidé mohou přihlásit na webových stránkách life.npsumava.cz.

autoři: Matěj Vodička , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio