Odborníci provádí průzkumy v bývalém cínovém dole Jeroným na Sokolovsku

8. říjen 2020 11:00

Zajištění stability, lepšího odvodnění i odvětrávání. K tomu mají přispět průzkumy v bývalém cínovém dolu Jeroným na Sokolovsku.

Důl Jeroným na Sokolovsku patří mezi významné památky v Karlovarském kraji. Dnes si můžou návštěvníci technické památky z 15. až 17. století prohlédnout zhruba pětinu celého komplexu. Pravidelnou údržbu a průzkumy ale musí správa zajišťovat ve všech částech důlního díla.

Právě teď odborníci pracují hned na třech místech. Na tyto práce se sokolovskému muzeu, které památku spravuje, podařilo získat státní dotace. Ještě v letošním roce tady provedou průzkumné práce za 10 milionů korun.

„Je to součástí několikaletého projektu dotace z ministerstva průmyslu a obchodu na zajištění dolu Jeroným. My zajišťujeme, ale také odvětráváme a odvodňujeme důl. Konkrétně v části ODD v komoře K1 odtěžujeme takový kužel a zajišťujeme jámu Jeroným. Dále je tu šachtice, která do budoucna bude bezpečnostní vchod do další části dolu a máme tu ještě odvodňovací štolu Barboru,“ popsal letošní práce ředitel sokolovského muzea Michael Rund.

Právě zmíněná tzv. dědičná štola Barbora byla odvodňovací částí komplexu Jeroným. „Při průzkumu jsme zjistili, že je to skutečně ona. Dokonce se nám podařilo 20 metrů štoly vyčistit a až zase po 20 metrech jsme narazili na zával, který nám znemožňuje jít dál,“ řekl Rund a dodal, že odborníci také zkoumají šachtu ze 17. století.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio