Očkování se stalo vstupenkou do restaurací. Majitelé pomalu začínají počítat ztráty

25. listopad 2021 10:55

Jindy plné restaurace, teď sedí u stolů jen pár lidí. Všichni musí být očkovaní nebo po nemoci covid 19. Majitelé provozoven začínají pomalu počítat ztráty.

Doklad o očkování nebo prodělané nemoci v posledním půl roce - to je vstupenka do restaurací. Platí od pondělí. Lidé se do provozoven moc nehrnou, a tak u stolů sedí jen několik zákazníků. Třeba počet obědů v některých provozovnách poklesl o polovinu. Majitelé se boji toho, co je čeká. Zatím neví, jestli restaurace uzavřou, nebo omezí jejich provoz.

Lucie Jejkalová vlastní provozovnu v Chodově na Sokolovsku a jak říká, kvůli opatřením bude možná muset podnikání ukončit. „Nevíme, co bude. Každý den se budíme se strachem, co nám ten den nadělí. Máme nějaké výdaje a nevíme, kolik na ně vyděláme peněz. Už tady otvíráme téma typu, jestli není vhodné prodat restauraci nebo nějaký její podíl. Doufáme, že to nebudeme muset vzít za řešení.“

Někteří si raději začali nosit obědy do práce z domova

Lidé hromadně ruší rezervace. „Z 50 procent je to všechno už zrušené. Obědy padly o polovinu, a co se týče celkové návštěvnosti, od prvního omezení to bylo 25 procent, teď to bude dalších 20 až 30 procent menší návštěvnost. Je pravda, že ještě o víkendu, kdy sem lidé mohli s testem, tak se s námi loučili, že se uvidíme na jaře,“ řekl Jiří Kaucký, provozovatel jedné z restaurací v centru Karlových Varů.

Podle něj zákazníci už také příliš nevyužívají možnost výdejních oken: „Lidé na to už zanevřeli. Trvá to už hrozně dlouho a spousta lidí se naučilo nosit si jídlo do práce z domova.“ Zatím nechce předvídat, zda bude muset provozovna přistoupit na nějaká opatření. Záleží na tom, jak dlouho restrikce kvůli koronaviru potrvají.

Spustit audio