Očkovací místo Klatovské nemocnice se přesunulo opět do kulturního domu Družba

7. prosinec 2021 14:13, aktualizováno

Klatovská nemocnice má ode dneška své očkovací místo opět v kulturním domě Družba v Domažlické ulici. Důvodem je opětovný zvýšený zájem o očkování.

„V předešlých sedmi dnech bylo v Plzeňském kraji podáno zhruba 28 tisíc dávek vakcín proti onemocnění covid 19, z toho zhruba 21 tisíc bylo podáno jako třetí posilující dávka. To znamená, že zhruba 75 procent nyní aplikovaných vakcín jsou třetí dávky a zbylá čtvrtina jsou první nebo druhé dávky pro ještě neočkované zájemce. Má to jednoduché vysvětlení. Posilující dávky lze v současné době podávat po pěti měsících od ukončené první fáze očkování, v červnu bylo totiž období, kdy se v celé zemi očkovalo vůbec nejvíce. V Plzeňském kraji to bylo každý týden až 35 tisíc dávek, a právě tito očkovaní se teď vrací pro třetí posilující dávku. Určitě bych ale nesnižoval ani počty nově očkovaných. Při současném někdy až hysterickém halekání antivaxerů, je každá tisícovka nově naočkovaných velmi dobrým počinem," uvedl mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Vzhledem ke zvýšenému zájmu o očkování je lepší, aby si zájemci v očkovacích místech rezervovali termín. „Registrovaný zájemce si může vybrat prakticky na každém větším očkovacím místě, ať už v Klatovech, Stodu, Plané, Plzni nebo v Rokycanech, stovky volných termínů očkování. Když má udělanou rezervaci, tak zpravidla nečeká nebo čeká jen pár minut. Lidé bez rezervace mají ten výběr termínů na většině očkovacích míst omezený a musí se smířit s tím, že budou čekat v dlouhých frontách. Dalším důvodem pro registraci je to, že se ulehčí administrativa personálu na očkovacím místě a to je pak schopné za stejný časový úsek naočkovat větší počet zájemců s registrací než bez ní. Registrovat se je možné na webové stránce registrace.mzcr.cz,“ vysvětlil Jiří Kokoška.

Zájem o očkování roste v celém kraji

Všechna očkovací místa v kraji posilují své kapacity dle svých možností. „Ze všech očkovacích míst našich krajských nemocnic bych možná vypíchl Stod, kde se očkuje v bývalém ústavu sociální péče, který leží v obytné zóně, a kde jsme kvůli velkému náporu v pátek zažili menší dopravní kolaps. V této souvislosti připravujeme, a doufáme, že v pátek již bude k dispozici, nové parkoviště pro 50 aut. Chystáme v ulicích nové dopravní značení, ale hlavně vyzýváme řidiče, kteří přijedou, aby dopravní značky respektovali a aby se chovali k sobě i místním obyvatelům ohleduplně a neparkovali před vjezdy do zahrad. Zároveň upozorňujeme, že neregistrované zájemce budeme očkovat už pouze v časech, které jsou pro ně vyhrazené. Kvůli vysokému zájmu to prostě jinak nejde,“ doplnil Jiří Kokoška.

Očkování pro dospělé bez registrace ve Stodu je možné pouze v pátek od 10:00 do 12:00 a v úterý 14.12. od 14:30 do 18:00 hod. Pro děti od 12 do 15 let je potom vyhrazený termín očkování bez registrace v úterý, středu a čtvrtek od 13 do 14 hodin.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio